SRPSKI BLOK NA RAZINI BiH Stranke iz RS sve bliže dogovoru o zajedničkom nastupu na državnoj razini

Vrijeme:2 min, 41 sec

 

 

Političke stranke iz RS su, po svemu sudeći, blizu dogovora o formiranju bloka stranaka iz RS na razini BiH, nakon što je Izvršni odbor SNSD-a pozvao dvije najveće opozicijske stranke – PDP i SDS, da im se pridruže u formiranju vlasti.

 

Iako SNSD kao glavni motiv ovog poziva ističe obranu interesa Srpske u nadolazećem periodu i mogućim razgovorima o eventualnim promjenama uređenja BiH, govori se i o mogućem zajedničkom preuzimanju odgovornosti za teške odluke koje bi se mogle donositi u narednom periodu.

Naime, međunarodni predstavnici pozivaju na provođenje reformi, posebno u oblasti pravosuđa, kako bi zemlja bila bliže EU, a s druge strane pozivaju na ubrzanje euroatlantskog puta BiH, što za predstavnike RS može biti problematično.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i Željka Cvijanović, predsjednica RS, smatraju da je njihova obaveza pozvati sve stranke iz RS na borbu za očuvanje Republike Srpske.

Dodik ističe da je zbog promjena izvornog Daytona od strane međunarodnog faktora i djelovanja visokih predstavnika BiH došla u stanje paralize, i da SNSD želi širu koaliciju kako bi se osigurali interesi RS u narednom periodu.

“Bošnjaci misle da RS treba nestati, da BiH bude cijeli prostor i da Sarajevo postane epicentar svih događanja. Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji i najradije bi, kada bi bili u mogućnosti, formirali  svoju političku cjelinu, a mi Srbi ne vidimo nikakvu budućnost u BiH. Prema tome, mislim da je važno da zbog toga budemo okupljeni i da definiramo naše ciljeve i da oni budu jasni svima, jer je RS stvorena voljom ovog naroda”, rekao je Dodik.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, podsjeća da su SDS i SNSD već bili u koaliciji na razini BiH, ali da ih je SNSD, kako tvrdi, uz pomoć Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, istjerao.

Usprkos prošlom iskustvu, kako kaže Govedarica za “Nezavisne”, oni su spremni razgovarati sa SNSD-om, da vide što SNSD nudi, ali da to, kako navodi, ne prejudicira ishod i moguće dogovore niti da je postignut bilo kakav dogovor.

“SDS je spreman razgovarati sa svim parlamentarnim političkim partijama iz RS samo iz jednog razloga. Taj razlog se zove interes i zaštita RS u institucijama BiH i bili mi sa SNSD-om u tom partnerskom odnosu ili ne, uvijek ćemo braniti interese RS na državnoj razini. To je obaveza svake, a ponajviše državotvorne stranke kao što je SDS”, kaže Govedarica.

Cvijanović kaže da sve stranke iz RS trebaju nastupati  zajedno kako bi bio skinut pritisak sa RS.

“To ne znači da mi moramo biti  jedna politička grupacija i da nismo više u različitim političkim strankama, ali onda kada su nacionalni interesi u pitanju i onda kada treba da se oduprete izazovima te vrste, sasvim je logično i prirodno, a posebno u zemlji kakva je BiH, gdje izvodite vlast s razine entiteta na razinu BiH, da onda okupite sve da nastupe zajedno”, rekla je Cvijanović.

Podsjećanja radi, trenutno na razini BiH vlast iz RS čine SDS i PDP, dok su im glavni partneri u FBiH SDA i HDZ.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je za ATV da je PDP uvijek bio i ostaje stranka koja je za dogovor u vezi s onim što čini srpske nacionalne interese.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo