Ujedinjenje desnice: Koalicija Hrast-HKS najavljuje proširenje, ali bez Hasanbegovića i Petrova

Vrijeme:4 min, 13 sec

 

Nastojanja čelnika Hrasta i Hrvatske konzervativne stranke (HKS) da prošire svoju zajedničku političku platformu na suverenističkim temeljima, domoljublju i kršćanskom svjetonazoru, čini se, urodila su plodom. Za tjedan dana će u Zagrebu predstaviti proširenu platformu u kojoj ima poznatih imena, no s njima prije toga ne žele izlaziti u javnost.

PIŠE  Marinko Bobanović

“U subotu ćemo izaći s jednim značajnim proširenjem koalicije Hrast-HKS i javnosti predstaviti strateške partnere”, rekao je saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović u razgovoru za Teleskop.hr dodajući kako će proširena platorma imati i novo ime s kojim će izaći na europarlamentarne izbore u svibnju.

“To nije sve”, dodao je Zekanović koji kaže da će u subotu biti predstavljen samo prvi krug proširenja. “Uključit će se utjecajni pojedinci, poznate osobe ali i neke udruge i inicijative koje će podržati koaliciju”, kaže Zekanović dodajući kako očekuje da će s vremenom koaliciji prići i neke bliske političke opcije koje sada najavljuju da će same izaći na izbore.

“Nećemo zatvarati vrata nikome. Oni koji nisu sada pristupili, možda s vremenom spoznaju važnost zajedništva jer samostalni izlazak na izbore najviše odgovara liberalnom HDZ-u i SDP-u. Tko želi pogodovati Plenkoviću i Bernardiću na izbore će izaći samostalno”, kaže Zekanović dodajući kako se nada da će uvidjeti tu “činjenicu koja je vidljiva iz aviona”.

Postavke platforme suverenizam, kršćanska dimenzija, domoljublje i rodoljublje, kaže Zekanović dodajući kako nova platforma ima “fantastičnu sinergiju” sa sličnim strankama na europskoj razini.

Zekanović se nada da će se i Hrvatska uskoro priključiti europskom trendu jačanja suverenističkih političkih opcija i tvrdi da će nova platforma zasigurno zauzeti jedan važan dio hrvatskog političkog prostora gdje će ljudi znati prepoznati zalaganje za temeljne postavke platforeme – suverenizam, kršćanstvo i domoljublje.

Što se tiče kontakata sa sličnim opcijama u Europi, Zekanović podsjeća da je Hrast je član ECPM-a, jedine europske političke opcije koja politička pitanja u Europi promišlja s eksplicitno kršćansko-socijalnog stajališta. Ovaj pokret uključuje kršćansko-demokratske i kršćanske socijalne stranke, nevladine udruge i think tankove u Europi.
HKS je član Europskih konzervativaca i reformista, treće po snazi političke grupacije u Europskom parlamentu.

Simbolična potpora iz Europe već je stigla. Na konferenciji pod nazivom Budućnost hrvatskog i europskih društava u organizaciji HRAST-a, održanoj u subotu u Zagrebu, gosti su bili bivši predsjednik Poljskog parlamenta i europarlamentarni zastupnik iz poljske stranke Pravo i pravda Marek Jurek, koji je predstavio alternativu Istanbulskoj konferenciji i član Gradskog vijeća Amsterdama Don Ceder koji je govorio o štetnosti lijevo liberalne ideologije za same žene. Što se tiče ostalih pitanja, HKS i Hrast pokrenuli građansku inicijativu Hrvatski bedem pokrenute s ciljem protivljenja Marakeškom sporazumu o migrantima. Na konferenciji je bilo oko 150 ljudi, a među njima i europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica HKS-a Ruža Tomašić, povjesničar književnosti, komparatist i teatrolog Slobodan Prosperov Novak, bivša ministrica socijalne politike Bernardica Juretić, koordinatorica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” Kristina Pavlović, novinar i autor na Projektu Velebit Marko Ljubić i drugi. Predstavnici Hrasta i na konferenciji su istaknuli kako se u Hrvatskoj zabranjuje govoriti o kršćanskim i nacionalnim vrijednostima i da se one svrstavaju pod ideologije, te da politika trenutno pobjeđuje nad kršćanskim načinom života, ali da će se europska politika uskoro promijeniti.

Dopredsjednica HKS-a i europarlamentarka Ruža Tomašić izjavila je tom prilikom kako je “najvažnije je okupiti desnicu, ako uspijemo, to je nešto što nikome nije uspjelo dosada. Dakle, desnica mora vidjeti da razjedinjeni ne možemo ništa, a ujedinjeni možemo napraviti jako, jako puno”.

Međutim, da to neće biti lagan posao govore i najave ostalih jakih predstavnika hrvatske desnice i suverenista. Oni su u posljednjim izjavama potvrdili da ih ujedinjavanje ne zanima, barem kada je riječ o predstojećim europarlamentarnim izborima, pa ostaje pričekati do subote i vidjeti o kakvom je proširenju suverenističke platforme Zekanović govorio.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović iz stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović nisu skloni ujedinjavanju desnice za predstojeće europarlamentarne izbore. ”Ići ćemo s najjačim imenima, to je, među ostalim, i test naše političke snage i vrijednosti”, rekao je Hasanbegović. Bruna Esih sredinom siječnja rekla je kako NZH ne isključuje moguću suradnju sa srodnim grupacijama. “Ovi će izbori ujedno biti i pokazatelj odnosa birača prema dosadašnjoj Plenkovićevoj svjetonazorskoj politici koja je umnogome obilježena upravo onim što on naziva ‘europskim mainstream politikama’, a ustvari je u potpunosti slijep na mijenjanje europskih smjerova”, rekla je Esih dodajući kako je “vrlo izvjesno da će biti nositeljica liste za europarlamentarne izbore.

Most je, prema riječima predsjednika Bože Petrova, od osnutka bio suverenistička opcija s jakom domoljubnom crtom, koja brine o interesu građana. Klasičnu podjelu lijevo-desno smatra potrošenom, a suverenistička stajališta pokazao je u kritici prema Istanbulskoj konvenciji, Marakeškom sporazumu i kritici “briselske oligarhije” u redovima Vlade RH. Ni on se, za sada, ne vidi u koaliciji s Hrastom i HKS-om. “Most prvi put izlazi na izbore za Europski parlament i u stranci prevladava stav da njezino vodstvo mora preuzeti odgovornost za izborni rezultat i da Božo Petrov nosi listu, ali i da moramo predstaviti neka nova lica”, rekao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

 

Marinko Bobanović/Tekeskop.hr/https://teleskop.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)