Plenković: Pelješki most, vojarna 116. brigade i bolnica u Metkoviću ključne investicije na dubrovačko-neretvanskom području

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade u Dubrovniku, da će ukupan iznos odluka o projektima na dubrovačko-neretvanskom području, zajedno s ugovorima koji će biti potpisani nakon sjednice, iznositi skoro 4,5 milijarde kuna. Među planiranim projektima posebno je izdvojio Pelješki most, čije je gradilište jučer obišao.

 

– Dinamika radova odvija se vrlo dobro, uspostavljena suradnja je kvalitetna i ukupan projekt, prema predviđenoj dinamici – i most i prilazne ceste i infrastrukturni objekti, trebaju biti završeni točno tri godine od danas – istaknuo je.

Pelješki most izdvojio je kao ključni simbol prvih sedam godina članstva Hrvatske u EU.

– 357 milijuna eura nepovratnih sredstava investicije u ovaj projekt dokaz je vrijednosti našeg članstva u EU i kvalitetnog angažmana naše Vlade i svih koji su tome doprinijeli da se taj projekt odobri. Očekujem da nastavimo raditi na projektima koji će snažno, redistribucijom sredstava iz europskog proračuna, smanjiti nejednakosti u hrvatskim krajevima i pridonijeti ravnomjernijem  regionalnom razvoju – poručio je.

Kao drugi važan projekt istaknuo je nedavno obnovljenu vojarnu 116. brigade HV-a, koju je označio važnim signalom za sigurnost juga Hrvatske, ali i poticajem za gospodarski razvoj Ploča i mogućnost da Hrvatska vojska pomogne civilnim institucijama u elementarnim nepogodama.

Izdvojio je i projekt dnevne bolnice u Metkoviću.

– Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima riješiti taj problem koji je nužan za preko 50.000 ljudi koji gravitiraju Metkoviću u dolini Neretve – istaknuo je.

Osvrnuo se i na odlične turističke rezultate Dubrovnika, koji kontinuirano bilježi porast turističkog prometa – lani 8% više dolazaka nego 2017., dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno više od 2 milijuna dolazaka.

– Sve to govori što Dubrovnik i Županija znače za hrvatski turizam, a mnogi projekti koji su danas na sjednici pridonijet će još boljem turističkom prometu, poput bolje prometne povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje – rekao je.

Predsjednik Vlade je na početku sjednice Vlade u Dubrovniku pozdravio lokalne dužnosnike i kazao da je Vlada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zasjedala prvi put 12. rujna 1996. godine na Lastovu, a zadnji put 10. studenoga 2005. u palači Sponza.

Na sjednici će biti usvojeni brojni zaključci koji se tiču vodno-gospodarskih projekata, ukupne vrijednosti 2,8 milijarde kuna, prometni projekti, a posebno realizacija državne ceste DC8 (preko 22 milijuna kuna), ulaganja u luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (preko 518 milijuna kuna), te prihvaćanje inicijative za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću od 1,5 milijun kuna.

 

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)