Brkić Orepiću: Iz vas istovremeno progovara hrvatski branitelj, ali i osoba koja je još u JNA

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

 

Izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim se olakšava stjecanje hrvatskog državljanstva za hrvatske iseljenike šaljemo poruku iseljenicima da su im vrata otvorena i da im pružamo ruku, isticali su u četvrtak navečer u saborskoj raspravi zastupnici HDZ-a. Zastupnici SDSS-a, SDP-a i neovisni zastupnik Vlaho Orepić istovremeno su se izjasnili protiv etnocentrizma, govoreći u prilog nekakvom “republičkom državljanstvu”

 

-Ovo je mali korak za Hrvatsku, ali veliki za hrvatsko iseljeništvo – istaknuo je dopredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Osvrnuo se i na golem potencijal i značaj hrvatskih iseljenika.

-Ovime šaljemo poruku iseljenicima da su im vrata otvorena i da im pružamo ruku za eventualni povratak, a prvi korak je prijem u hrvatsko državljanstvo – kazao je Brkić.

Stier: Zakon promatrati u kontekstu negativnih demokratskih trendova

Davor Ivo Stier (HDZ) smatra kako zakon treba promatrati u kontekstu negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj.

-Možda će nekome zakon izgledati kao preveliki stupanj liberalizacije postupka dobivanja državljanstva za potomke iseljenika, međutim pogledajmo tu situaciju iz perspektive potencijala tih iseljenika – kazao je Stier.

Za fleksibilniju definiciju pojma iseljenika i pojma pripadnika hrvatskog naroda založio se i Božo Ljubić (HDZ) koji smatraju da je potrebno zakonom obuhvatiti i Hrvate sa drugih etničkih hrvatskih prostora, posebice u BiH i susjednim državama

-Što je s potomcima hrvatskih iseljenika koji su se u različitim razdobljima povijesti iseljavali s etničkih prostora BiH, Srbije, Crne Gore. Stavljamo li u neravnopravan položaj i dijelimo li naše iseljeništvo? – upitao je Ljubić.

SDSS i SDP za republička državljanstva

Boris Milošević (SDSS), vodeći računa o stjecanju hrvatskog državljanstva za Srbe čiji su roditelji rođeni u nekadašnjoj SR Hrvatskoj, ocijenio je da se zakonom propustilo urediti pitanje stjecanja državljanstva djece hrvatskih državljana koja su rođena u bivšoj državi na području BiH ili Srbije.

-Mi ovim zakonom liberaliziramo primjerice da netko od sedme generacije Hrvata u Južnoj Americi postane hrvatski državljanin a netko tko je ovdje blizu rođen, prva generacija, ne može steći hrvatsko državljanstvo, mislim da to nije u redu – kazao je Milošević.

Na Miloševićevom tragu je i Arsen Bauk koji je, govoreći o “republičkom državljanstvu” kazao da Klub SDP ne može podržati zakon u prvom čitanju jer u njemu ima puno etnocentrizma i ne rješava probleme ljudi koji “birokratskom greškom upisani u krivo republičko državljanstvo”.

Brkić Orepiću: Iz vas istovremeno progovara hrvatski branitelj, ali i osoba koja je još u JNA

Istup, potpuno na tragu SDSS-a i SDP-a, imao je i nekadašnji zastavnik JNA i bivši Mostov ministar, Vlaho Orepić, koji smatra da zakon o državljanstvo ne donosi liberalizaciju već “generira nered te banalizira hrvatsko državljanstvo”, poglavito u odnosu prema BiH.

Aludirajući na Orepićeve postupke koji je kao ministar MUP-a isključivo rješavao probleme s tzv. dvojnim državljanstvom u Metkoviću, Vrgorcu i Imotskom, odnosno tamo gdje je Most bio na vlasti ili se za vlast borio, ali ne i u Vukovaru, gdje postoji veliki broj fiktivno prijavljenih Srba, Brkić mu je odgovorio kako ne vidi da je taj problem rješio.

– Gospodine Orepiću, vi ste govorili da Hrvati u BiH liju suze zbog vaših postupaka koje ste vi provodili dok ste bili ministar unutarnjih poslova. Isto tako, nisam primjetio da ste vi, dok ste bili ministar unutarnjih poslova, riješili taj problem, a imali ste sve u rukama – istaknuo je Milijan Brkić, replicirajući Vlaji Orepiću.

Na koncu je ocijenio kako iz Orepića očito progovaraju dvije osobe.

– Uz dužno poštovanje prema vašoj epizodi u Domovinskom ratu, gdje ste bili hrvatski branitelj i branili Republiku Hrvatsku. Kad ste se uključili, to je vaša osobna stvar. U vašem izlaganju imao sam osjećaj kao da govore dvije osobe. Jedna osoba branitelj a druga čovjek koji je još u JNA – zaključio je Brkić.

 

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori