Hrvatska i BiH i dalje među korumpiranim državama

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

 

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2018. Hrvatska je na 60. mjestu s 48 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2017.

 

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2018. su Danska s 88, Novi Zeland s 87, te Finska, Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija s 13 i Somalija sa samo 10 bodova.

„Ovime je nastavljen negativan trend Hrvatske u usporedbi s 2017. i 2016. (kada je ostvarila 49 bodova), odnosno 51 bod u 2015.“, navodi TIH.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a lošije su Rumunjska s 47 bodova, Mađarska 46 bodova, Grčka s 45 i Bugarska s 43 boda. Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 18 bodova.

U odnosu na države u okruženju napredovala je jedino Makedonija za dva boda. Bosna i Hercegovina ostala je na istom broju bodova, dok su Slovenija, Hrvatska, i Crna Gora pale za jedan bod. Srbija, Albanija i Kosovo pali su za dva.

Slovenija ima 60 boda, Hrvatska 48, Crna Gora 45, Srbija 39, Bosna i Hercegovina 38, a Makedonija i Kosovo 37 bodova.

Indeks percepcije korupcije za 2018. pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava porastom populizma i slabljenjem demokracije, te demokratskih institucija. U 2017. razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca, javlja narod.hr.

„Korupcija je uzrok iseljavanja građana i rastakanja sustava vrijednosti koji kao društvo nismo izgradili od osamostaljenja do danas. Dosta je zaustavljanja pojedinaca koji imaju integritet i poštenje i koji ne žele odustati od bolje budućnosti u Hrvatskoj“, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)