DODIK: Hrvate su majorizirali, a sada pokušavaju i RS, Bakir neka rješi pitanje zagađenosti Sarajeva

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

 

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da se nitko ne može igrati Republikom Srpskom, te da činjenica da su inicijativu SDA o promjeni naziva Republika Srpska “osudili i u bošnjačkim intelektualnim krugovima, ali i pojedini lideri stranaka, pokazuje koliko je inicijativa besmislena”.

 

“Podržavam sve što je slovo Daytona, a to ne znači BiH kakvu je kreirao Bakir Izetbegović, njegov otac i drugi koji su pridobili visokog predstavnika da u njihovo ime krši međunarodno pravo. Takva BiH nije prihvatljiva i nikada neće biti”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On kaže da ne može proći današnja tvrdnja lidera SDA Bakira Izetbegovića da Republika Srpska sprovodi aparthejd.

“To je nešto što vrijeđa sve i govori o njegovoj mržnji prema svemu što je srpsko, što nosi srpski predznak. Ovdje se radi o spašavanju ili pozicioniranju Bakira Izetbegovića i SDA na jednoj novoj osnovi koja ne može proći i nitko se ne može igrati Republikom Srpskom”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas nije popunjen Klub Srba.

“Izetbegović prigovara na ravnopravnost, iako u Republici Srpskoj od šest najvažnijih funkcija dvije pripadaju Bošnjacima, a neka pokaže gdje u FBiH od šest ključnih funkcija ima Srba. Oni su naučili na podaništvo međunarodnom faktoru i da sve ostvare u Srpskoj i kod Hrvata koje su majorizirali i sada to pokušavaju sa Srpskom, što ne može proći”, rekao je Dodik.

On kaže da je bošnjačke političare dobro iznervirao svojim prisustvom u Sarajevu.

“Kao traži se da se promijenim. Sve što traže kontra ću uraditi. Oni su naučili da iza sebe uvijek imaju OHR koji ništa posebno nije rekao u priopćenju. Kada ja progovorim, onda kažu da rušim Dayton. Izetbegović je naučio da međunarodne institucije budu na njihovoj strani, sramno je ponašanje OHR-a bilo sve vrijeme stavljajući se na njihovu stranu u provedbi koncepta koji je trebao završiti s ovim što traže, a to je ona priča o Danu Republike, Sudu i Tužiteljtvu”, naveo je Dodik.

On smatra da, očigledno, Izetbegović ima razloga da bude nervozan, pa i kod izbora glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine.

“Oni u Sarajevu, kad god im nešto fali, upotrijebe moje ime. Izetbegović treba pokušati pomoći svom narodu, a ne da Sarajevo bude najzagađeniji grad u svijetu. Mogao bi nešto uraditi, a ja sam spreman pomoći. Oni misle da je uspjeh Bosne, ako Srpsku uvrijede i nešto prevare i na tom egzistiraju i zato BiH nema šansu”, poručio je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ima jasne stavove, a to znači da Bosna i Hercegovini može se kretati ka europskim integracijama, a prema NATO-u ne može i o ovome nema diskusije.

“Naučili smo da prihvaćanje diskusije znači prijevaru od njih i međunarodne zajednice. Jasno smo rekli: o NATO-u se ne razgovara i ne može biti na dnevnom redu ovo pitanje”, rekao je Dodik.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)