KARAMATIĆ ZA HMS: SDA radi na odcjepljenju RS-a i uspostavi HRHB, reisova građanska je islamska BiH

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

 

-SDA uporno nastavlja raditi na odcjepljenju Republike Srpske i uspostavi Hrvatske Republike Herceg Bosne, rekao je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis inicijativu Stranke demokratske akcije da se pred Ustavnim sudom BiH ispita ustavnost naziva entiteta Republika Srpska.

 

Karamatić je mišljega da SDA radi sve da Hrvatima i Srbima ogadi Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, jučer je SDA najavila da će preko svojih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti inicijativu ustavnosti imena entiteta Republika Srpska. Takvu inicijativu obrazlažu činjenicom time da ime Republika Srpska, u kojoj su po Ustavu konstitutivna sva tri naroda, diskriminira  Bošnjake i Hrvate.

S druge strane, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da SDA dolijeva ulje na vatru u BiH je Republika Srpska spremna donijeti odluku o osamostaljenju i uspostaviti kontrolu nad svojim granicama ukoliko se formalizira navedena inicijativa SDA.

Dokaz da je SDA bila uključena u Komšićev izbor

Predsjednik HSS-a za Hrvatski je Medijski Servis komentirao i izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da su Željka Komšića izabrali gađani i da je time narod kaznio politiku HDZ-a.

“Džaferovićeva izjava da je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH odgovor naroda na politiku HDZ-a BiH je još jedan dokaz da je SDA bila aktivno uključena u izbor Željka Komšića i da je izabran uz njihovu pomoć. To najbolje pokazuje broj glasova koji je dobio DF, a taj broj apsolutno je nesrazmjeran s brojem glasova koje je dobio Željko Komšić, rekao je Karamatić za HMS.

Građanska BiH jednako Islamska BiH

Upitan da komentira izjavu reisa-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da je Bosni i Hercegovini potrebna građanska država Karamatić kaže da bi u tom slučaju postojao znak jednakosti između građanske i islamske Bosne i Hercegovine. “Treba razumijeti njegovu izjavu, s tim kada reis kaže građanska država misli na islamsku državu”, rekao je Karamatić.

Podsjećamo, reis Kavazović je u intervjuu jednoj sarajevskoj agenciji ustvrdio da je Bosni i Hercegovini potrebna građanska država da bi, kako kaže, Bosna i Hercegovina postala moderna i liberalna država. Također, Kavazović je napomenuo da će Bosna i Hercegovina opstati unatoč svim nedaćama jer je više od pola njenih građana smatra jedinom domovinom.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatska nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)