HVIDR-a podržala predstavu Seada Đulića o zločinu nad Hrvatima u Grabovici

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

 

Sinoć je u Mostaru upriličena deveta izvedba predstave “Uspavanka za Mladenku” Mostarskog teatra mladih.

 

Autorski projekat Seada Đulića govori o zločinu nad Hrvatima u Grabovici, a sinoć je izveden pred članovima obitelji žrtava.

Josip Drežnjak iz Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93″, kaže da mu je posebno teško to da od 1994. godine nisu našli niti jednu koščicu stradalih, kao i to da su zločinci četiri mjeseca živjeli sa svojim žrtvama.

– Ne smijemo prešućivati ovakve zločine, dobro se znaju odgovorni, a ovakve predstave su jako bitne”, kazao je Drežnjak, prenosi Klix.ba.

Scena iz predstave “Uspavanka za Mladenku”

Sead Đulić, kulturni djelatnik i redatelj, devedesetih godina bio je časnik Vojske RBiH, a kroz predstavu “Trnoružica za Mladenek” govorio je kazališnim jezikom da zločin počinjen u Grabovici u njegovo ime nije njegov zločin.

“Ovu predstavu zbog njenog značaja želimo što više igrati jer poruke koje predstave nosi moraju doći do što više ljudi i potaknuti ih da počinju govoriti slične stvari. Večeras je poseban izazov jer u publici imamo obitelji žrtava, imat ćemo tadašnje dječake koji su jedini preživjeli. Sretni smo da imamo odličan kontakt s obiteljima žrtava te da nam oni mogu reći što misle i eventualno korigirati našu predstavu”, izjavio je Đulić.

Kaže da je u osam od prethodnih nastupa, a premijera 6. listopada prošle godine, publika dobila odlične i bolne rezultate, mnogi su ostali u nevjerici.

“O takvim stvarima se govori malo i površno, posebno kad se radi o tzv. našima”, izjavio je Đulić.

To su najvrjedniji projekti koje tvrtka može proizvesti, kaže Zoran Zovko, predsjednik HVIDRA HNŽ. Dodaje da za takve stvari mora biti najveća hrabrost, a njegovi autori mogu biti progonjeni.

“Vrlo je važno danas razgovarati o Grabovici i drugim grabovićima, jer tek kad je istina vidjela svjetlo dana možemo ići naprijed.” Sve dok je u mraku i pomogao da se ne dođe do istine, mislim da naše društvo neće krenuti naprijed, “rekao je Zovko.

 

 

 

hms.ba/http://hms.ba/ Hrvatsko nebo