BISKUPI HBK I EPISKOPI SPC:“Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlosti”

Vrijeme:4 min, 6 sec

 

 

Na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, u božićnom ozračju, pred početak Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, 17. siječnja 2019. održan je u Biskupskom domu u Požegi susret episkopa Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije. Biskupi i episkopi potpisali su zajedničku izjavu u kojoj ističu da duboko žale svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlost, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iz Srpske pravoslavne Crkve na susretu je sudjelovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić; episkop gornjo-karlovački Gerasim Popović; episkop slavonski Jovan Ćulibrk; episkop dalmatinski Nikodim Kosović te episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim Đermanović, priopćeno je iz Hrvatske biskupske konferencije

Uz domaćina, požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, iz Hrvatske biskupske konferencije na susretu je sudjelovao zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić; splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom-pravoslavnom Crkvom Marin Barišić; đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić te hvarski biskup i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Petar Palić.

Na početku susreta domaćin, biskup Antun je izrazio dobrodošlicu, istaknuvši uvjerenje da je ovaj skup episkopa i biskupa susret, jer se na njemu ostvaruje ono raspoloženje koje sv. Pavao preporuča Kološanima. Apostol ih uvjerava, kako kod onih koji vjeruju u Krista „više nema Grk – Židov, obrezanje – neobrezanje, barbar – skit, rob – slobodnjak, nego sve i u svima – Krist“. Zatim nastavlja:„Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva. I mir Kristov neka upravlja srcima vašim – mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite!“ (Kol 3, 11-15).

Potom su se tom prigodom obratili mitropolit Porfirios i nadbiskup Želimir. Biskupi i biskupi objasnili su važnost svojih susreta u službi promicanja otvorenosti, povjerenja, dobrohotnosti, razumijevanja i uklanjanja predrasuda. Istaknuli su da u Hrvatskoj postoji veliki broj negativnih stavova, zlonamjernih pristupa, suočavanja s negativima u drugima, te križanja vlastitih, koja razdvaja ljude, stvara nepovjerenje i distancu jedan od drugog.

Biskupi i biskupi zauzimaju evanđeosku osnovu u međusobnim odnosima i djelovanju, zajedničkim nastupima u našoj javnosti, potiču vjernike na promicanje zajedništva izvan svake nacionalne i političke ekskluzivnosti. Razgovaralo se o nekoliko aktualnih pitanja iz javnog života, posebno u vezi s raspravama o patnji mnogih ljudi u II. svjetski rat i odmah nakon toga, i još uvijek neobrađene rane koje su mnogi ostavili u ratnim ratovima od 1991. do 1995., kao i Hrvati Srba, posebno oni čiji su najbliži ubijeni ili nestali. Biskupi i biskupi su o tome dali posebnu izjavu.

Izjavu prenosimo u cijelosti: 

Mi, katolički biskupi i episkopi Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića susreli smo se u Biskupskom domu u Požegi, 17. siječnja 2019. U božićnom ozračju, pred početak Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, posvjedočili smo zajedničku vjeru u istoga Gospodina Isusa Krista koji „sebe dade za nas“ (Tit 2,14), izrazili jedni drugima poštovanje, podijelili radosti i nade, poteškoće i probleme zajednica koje predvodimo. Izrazili smo uvjerenje kako ni jedna strategija, usmjerena protiv drugog čovjeka, naroda ili Crkve ne može biti uspješna, jer nije u skladu s Božjim naumom o čovjeku i njegovom pobjedom nad zlom i smrću, ostvarenoj u Isusovoj ljubavi na križu. Spomenuli smo se teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda te drugih građana Hrvatske tijekom nedavne prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanima mržnjom.

Svjesni smo da uzajamnom optužbom, manipuliranjem povijesnom istinom, tumačenjem ratnih događaja za svakodnevne političke svrhe, vrijeđanjem i ponižavanjem zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zatvorenici prošlosti i gubitnici u sadašnjosti. Predani smo znanstvenom istraživanju i podršci istini o patnji tijekom II. Prvi svjetski rat i za vrijeme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, kako bi se zaustavilo natjecanje s brojem žrtava i povratkom njihovog dostojanstva kao žrtve.

Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlosti, te svjedočimo da sve zlo i nepravde nanesene prema njima „nadmoćno pobjeđujemo u Onome koji nas uzljubi“ (Rim 8,37). Polazište našeg pastirskog djelovanja u hrvatskom društvu jest čvrsto uvjerenje da nas je Bog »pomirio po Kristu i povjerio nam službu pomirenja« (2 Kor 5,18).

Stoga molimo da se ispuni Isusova riječ na nama: “Budite milosrdni, kao što je vaš Otac milosrdan” (Lk 6,36), da ćemo našim opraštanjem biti veći od zla koje nas ponižava, i bez osvete i mržnje u čistom sjećanju. čuvamo sjećanje na naše nevine žrtve, tretiramo ranjene duše, promičemo povjerenje i razumijevanje među pojedincima i narodima, i tako evangelizirano postavljamo čvrste temelje za bolju i pravedniju budućnost u našoj domovini za svako ljudsko biće.

Neka Gospodin blagoslovi naše bratske osjećaje, dobrohotne misli i iskrene nakane.

 

 

 

hms.ba/http://hms.ba/biskupi/ Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.