POLA DRAŽAVE (NE)ŽELI U NATO Bosna i Hercegovina – beznadno blokirana

0

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas kako je jasno da će novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH biti iz reda srpskog naroda i da će ga predložiti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ali je upozorio kako ta osoba ne smije kočiti približavanje BiH članstvu NATO-u jer je to ranije definirano vanjskopolitičko opredjeljenje države, prenosi Hina.

“Ne radi se o novoj politici, nego o politici koja je davno utvrđena donošenjem odluka. Nakon što nas je NATO pozvao, logično je da Bosna i Hercegovina to uradi”, kazao je Džaferović lokalnim medijima uključivši se tako ponovo u raspravu koja je ranije otvorena, a odnosi se na uvjetovanje imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH njegovom potporom donošenju godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) bitnog za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je najavio kako će njegov kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara biti Zoran Tegeltija, bivši ministar financija u vladi Republike Srpske.

Dodik je također inzistirao na tome da će Tegeltija, kao i svi drugi dužnosnici iz reda bosanskih Srba, morati poštovati rezoluciju Narodne skupštine RS iz 2017. godine koja promovira vojnu neutralnost tog entiteta pa samim tim predstavlja i zapreku članstvu BiH u NATO-u.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić (izabran bošnjakim glasovima, op hms)prošlog je tjedna kazao kako neće dati svoj glas za Tegeltiju sve dok se on jasno ne odredi prema ovom pitanju, odnosno dok ne potvrdi da će raditi na aktiviranju MAP-a i približavanju BiH članstvu u NATO-u.

U protivnom, kazao je Komšić, sadašnje Vijeće ministara BiH, iako je u tehničkom mandatu, moglo bi nastaviti raditi sve četiri iduće godine do novih izbora.

Džaferović je u ponedjeljak potvrdio kako podupire Komšićevo stajalište, a s obzirom na činjenicu da za mandatara moraju glasovati najmanje dva člana Predsjedništva BiH u takvim okolnostima nema nikakvog izgleda da to postane Dodikov kandidat.

Dodik je pak najavio kako će odlučno inzistirati na imenovanju Tegeltije te je najavio kako neće sazivati sjednice državnog vrha niti će on o bilo čemu drugom raspravljati sve dok ne bude imenovan novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Predsjednica RS Željka Cvijanović u ponedjeljak je ocijenila kako je ovo dokaz da Bosni i Hercegovini “nema spasa” jer je beznadno blokirana.

“Jasno je tko su pobjednici i tko može formirati parlamentarnu većinu. To je dokaz da je Bosna i Hercegovina smrznuta i ukočena zemlja, te da joj nema spasa. SNSD-u pripada mjesto predsjedatelja Vijeća ministara, a ovaj sadašnji saziv Vijeća ministara nema ni autoritet ni kredibilitet”, kazala je Cvijanović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Džaferović je njoj i Dodiku odgovorio kako se zakoni moraju poštovati, a i sjednice Predsjedništva BiH se moraju održavati.

“Nije riječ o uvjetovanju, već o poštivanju zakona i već utvrđene politike. Uvjetuju oni koji unilateralno odustaju od rješenja usvojenih zakonom, odlukama Predsjedništva BiH i strategijom vanjske politike”, kazao je Džaferović.

Članstvo BiH u NATO-u cilj je definiran važećim zakonom o obrani, odlukama Predsjedništva BiH iz 2009. godine te strategijom vanjske politike države, koju je usvojio državni vrh u prethodnom sazivu, no vlasti RS vrijednost tih dokumenata pokušavaju osporiti uz argumentaciju kako su se okolnosti u međuvremenu promijenile.

Vlasti u Banjoj Luci istodobno snažno promiču politiku što čvršćeg vezivanja za Srbiju i Rusiju.

Snažnu potporu nastavku puta BiH ka članstvu u NATO-u daje SAD, a američki državni tajnik Mike Pompeo je posebnim pismom, upućenim članovima Predsjedništva BiH, ranije ovog mjeseca pozvao da se na tom planu naprave iskoraci te da se što prije aktivira MAP odnosno usvoji ANP.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara