Andrija Hebrang: Hrvatskoj treba Zakon o zaštiti istine o Domovinskom ratu

Vrijeme:4 min, 29 sec

 

 

Napetosti oko Kosova, prosvjedi u Beogradu i Banja Luci i skori dolazak Vladimira Putina u Beograd, kod srbijanskog vodstva izazivaju sve veću nervozu. Kako bi sebe predstavili boljim djelom priče, na meti srbijanskih političara u pravilu se nađe Hrvatska. Tako je srbijanski ministar vanjskih poslova i nekadašnji glasnogovornik Slobodana Miloševića, Ivica Dačić, nazvao “bestidnom” izjavu Andreja Plenkovića da je “proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana”.

 

Nakon toga krenula je eskalaciju napetosti između dvije države u kojoj mnogi vide rukopis srbijanske obavještajne službe.

Bivši potpredsjednik Vlade i HDZ-a Andrija Hebrang nije iznenađen najnovijom eskalacijom odnosa. Kao ključni uzrok vidi propuste s hrvatske strane.

-Dačićeva uvreda našeg premijera posljedica je inertnosti u iznošenju argumentiranih istina o srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Hrvatska generacija koja je nanijela strašan poraz srpskoj vojsci nije dovršila posao, jer nije napisala službenu istinu temeljenu na argumentima. Zato i danas nakon napada agresorovog činovnika odgovaramo samo načelno, bez lako dokazivih argumenata. Iako imamo utvrđene sve činjenice o strašnim zločinima agresora, trpimo i danas njihove napade. U međunarodnoj politici vrijede samo utvrđene činjenice, a mi se još uvijek ustručavamo iznijeti ih u službenom dokumentu koji bi morao rezultirati Zakonom o zaštiti istine o Domovinskom ratu – istaknuo je Hebrang u izjavi za portal Direktno.hr.

Takvim Zakonom, smatra Hebrang, konačno bi argumentima pobili najstrašnije laži i podvale koje slušamo na teret Hrvatske.

-Najprije, to su zločini nad civilima. U Glavnom stožeru saniteta od pravog dana agresije vodili smo i objavili evidenciju temeljenu na identifikacijama svih ubijenih civila na hrvatskoj strani. Bilo ih je 7263, od čega 47% žene i dva posto djece! Istodobno, dostupne evidencije civilnih gubitaka na srpskoj strani, utvrđene identifikacijama, iznose 47 osoba!  Zločin je ubiti i jednog čovjeka, a zločin nad zločinima je mrtve upotrebljavati u mašineriji laži o ratu – nastavlja Hebrang.

Osvrnuo se i na ulogu Žarka Puhovskog i Hrvatskog helsinškog odbora koji su Haškom sudu pokušali prodati priču za navodnom ubojstvu 667 srpskih civila, što je obrana generala Ante Gotovine pravovremeno onemogućila.

-Umjesto da potičemo istraživače tih istina, mi promovirano osobe iz naših redova koje su pred sudom u Hagu pokušale oklevetati Hrvatsku. Na internetu je dostupna cjelokupna dokumentacija kako je pseudoznanstvenik Žarko Puhovski tužio svoju državu u Hagu za ubojstvo 667 srpskih civila. Sudsko vijeće ga je posramilo odbivši tužbu koja nije imala ni jednog dokaza, čak ni identifikacije navodnih žrtava! A mi danas tog Puhovskog puštamo u medije da izlaže svoje stavove o raznim problemima. To mu je nagrada umjesto kaznenog postupka za klevetanje države – ogorčen je Hebrang.

Osvrnuo se i na srbijansku tezu o navodnom protjerivanju 220.000 Srba iz Hrvatske.

-Druga strašna optužba, koju spominje i agresorov službenik iz tog doba Dačić, kao i drugi srpski sudionici agresije kao Vučić i Nikolić, navodno je protjerivanje 220.000 Srba iz Hrvatske! A istina o protjerivanju upravo je suprotna! Naime, već četiri dana prije akcije ‘Oluja’ s Dinare smo gledali natovarene traktorske prikolice spremne za pokret. Očito se radilo o unaprijed pripremljenoj akciji napuštanja Hrvatske. Dokaz je i dokument kojega je prije početka akcije ‘Oluja’ kao zapovijed izdao Mile Martić pod brojem 2-331-1/95, u kojoj se zapovijeda da svi civili napuste Hrvatsku! Citat 1. točke ‘naredbe’ sve govori: ”Da se pristupi planskoj evakuaciji sveg za borbu nesposobnog stanovništva!’ (dokument dostupan i na internetu). Naši političari, umjesto da izlaze s takvim dokumentom, pravdaju se neuvjerljivim argumentima i tako ostavljaju teret dokazivanja krivaca za zločine na našim sljedećim generacijama – nastavlja Hebrang.

Pozivajući se na konkretne brojke, ističe kako je istina suprotna.

-Srpski agresori su protjerali sve Hrvate s okupirane trećine teritorija! Prema podacima Ureda za prognanike i izbjeglice VRH proizlazi da je s okupirane trećine Hrvatske protjerano 260.000 Hrvata i drugog nesrpskog pučanstva! Kada smo u ‘Oluji’ ušli u okupirane krajeve sastav stanovnika je bio 98 posto srpski! A mi i o tome šutimo i trpimo uvrede i klevete koje od agresora prave žrtvu! – navodi Hebrang.

Podsjeća i na gospodarsku štetu, koju su ekonomisti utvrdili na gubitak od čak devet godišnjih BDP-a.

-Na kraju, među ratnim zločinima navodim i gospodarsku štetu koju su ekonomisti utvrdili na gubitak čak devet godišnjih BDP-a, plus izravna šteta i troškovi ljudskih stradanja, sve zajedno oko 300 milijardi dolara. Toliki gubitak BDP-a osjećat će još generacije koje dolaze i to je jedan od razloga zašto u porastu gospodarstva stojimo čvrsto na posljednjom mjestu EU. Ne samo da nismo službeno tražili odštetu, na što imamo pravo na temelju potpisanog sporazuma 1996. godine s tadašnjom SR Jugoslavijom, već nismo imenovali ni službenu komisiju da potvrdi ovakve rezultate rata – navodi Hebrang.

Upozorava kako istinu treba istražiti i istu uvesti u službene dokumente, udžbenike i medije.

-Sve dok se istine ne istraže, uđu u sve službene dokumente, udžbenike i medije, a iznošenje znanstveno potvrđenih činjenica ne postane obveza za svakog političara i novinara, bit ćemo žrtva svojih bivših agresora. Ne zaboravimo, Srbija je birala zločinca Miloševića sve do 2000. godine, dakle i nakon Vukovara, Škabrnje, Lovasa… znači da je iza njegovih zločina stajala većina Srbije! Kada bih mogao doći do premijera Plenkovića, savjetovao bih mu da upravo on započne s istraživanjem istine. Ne poput one Kusićeve sramotne komisije, nego na temelju  dokumenata. Inače će istinu morati utvrditi i obznaniti sljedeće generacije koje nam tajenje dokazivih istina neće oprostiti – zaključio je Hebrang.

R.H./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)