Posljednji ispraćaj Ive Gregurevića na Mirogoju; od slavnog glumca oprostili se brojne kolege, glumci, redatelji…

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

 

Na zagrebačkom Mirogoju održan je posljednji ispraćaj legendarnog hrvatskog glumca Ive Gregurevića, koji je u 66. godini iznenada preminuo prvog dana 2019. godine.

Osim članova obitelji, od velikana glumišta došli su se oprostiti brojni kolege, glumci, glumice, redatelji, ali i osobe iz javnog i političkog života. Na Mirogoj su tako došli Goran Navojec, Vedran Mlikota, Anja Šovagović Despot, Mia Begović, Ana Begić, Duško Ljuština, Daniel Rafaelić, Davor Bernardić, Vladimir Šeks, Vili Matula, Dragan Despot, Goran Grgić, Milan Bandić…, piše Jutarnji list.

– Bio si nomadska duša poput Đuke Begovića. Nadali smo se da je ovaj odlazak samo još jedna tvoja predstava. Život si teatralizirao, a teatar živio. Bio si velik kao i tvoj uzor Fabijan Šovagović. Ostao si dijete iz Mahale i nikada se nisi prestao igrati. Dragi Ivo, volim te. Volim tvoje Orašje, i nastavit ćemo tamo gdje si i ti stao u tvom i našem Orašju. Ostvario si fascinantan zemaljski trag i ostao upisan u memoriju hrvatske kulture. Bio si Bogom dan glumac, poput Fabijana Šovagovića, koji ti je bio uzor. Sad ste u novoj nebeskoj igri – rekla je na rubu suza Perica Martinović, kolegica pokojnog Gregurevića.
Vedran Mlikota od prijatelja se oprostio stihovima Najboljih hrvatskih tamburaša.
– “Poljem ravnim pustit’ ćemo vrance, neka lete bijesno neprestance, ej neka lete, ma nikad ne stali, od umora makar popadali” – rekao je.
Posebno emotivno bilo je kada je mikrofon preuzela Šovagović-Despot. Podsjetila je da ju je na isti dan, prije 18 godina, napustio i njen otac Fabijan.
No malo je tko mogao suspregnuti suze kada se nad glavama okupljenih prolomio njen glas kojim je otpjevala pjesmu ‘Golubice bijela’. Nju je pokojni glumac naročito volio te mu je nju, kako je glumica sama rekla, morala često pjevati.

Foto: Jutarnji list
Uz blagoslov svećenika, posmrtni ostaci potom su, velikim tamnosivim vozilom pogrebnog poduzeća, s Mirogoja krenuli na Gregurićevo posljednje putovanje prema njegovom rodnom Orašju. Građani su ga, otirući suze, ispratili dugotrajnim pljeskom.
Nakon ispraćaja u Zagrebu, u utorak će na groblju u njegovoj Donjoj Mahali, biti upriličen i sprovod, na kojemu se također očekuje velik broj ljudi, a dan kasnije, u srijedu, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se i svečana komemoracija.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)