KONKURENCIJA DAVIS CUPU Završnica ATP Cupa u Sydneyju

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

 

Sydney i Brisbane potvrđeni su u ponedjeljak kao dva od tri grada domaćina budućeg ATP Cupa, momčadskog natjecanja na kojem će sudjelovati 24 reprezentacije sastavljene od minimalno tri, a maksimalno petorice tenisača, čije će prvo izdanje biti održano od 3. do 12. siječnja 2020. godine, objavljeno je na službenom portalu ATP Toura.

 

ATP Cup je zajednički projekt ATP Toura i Australskog teniskog saveza, kojim je oživljen i reformiran nekadašnji World Team Cup kojem je domaćin bio Dusseldorf, a odigravao se u tjednu uoči Roland Garrosa.

Ovim natjecanjem ATP Tour će konkurirati novom formatu Davis Cupa koji je gotovo identičan. Jedina razlika je u tome što će finalni turnir Davis Cupa imati 18 reprezentacija i bit će održan krajem studenoga 2019., u znatno nepovoljnijem terminu za tenisače.

Osim termina u prvom tjednu sezone, tenisačima će ATP Cup biti privlačan jer će imati mogućnost igrati u sličnim uvjetima koji će ih čekati na prvom Grand Slam turniru sezone Australian Openu, moći će zaraditi dio od 15 milijuna američkih dolara nagradnog fonda i borit će se za “prave” ATP bodove. Tenisač s maksimalnim brojem pobjeda (6) u pojedinačnim mečevima zaradit će 750 bodova, a igrač parova će za maksimalan broj pobjeda dobiti 250 bodova.

Momčadi koje će sudjelovati na ATP Cupu bit će određene prema pojedinačnom renkingu najboljih igrača na ATP ljestvici. Tako će 18 reprezentacija biti poznato već 9. rujna 2019. godine, a preostalih šest (19. do 24.) bit će određeno na osnovi renkinga od 18. studenoga.

– S više od 100 igrača iz 24 države, koji će se boriti za dio od 15 milijuna dolara nagradnog fonda i 750 ATP bodova, ATP Cup će nam pomoći da tenisku sezonu započnemo svakog siječnja u Australiji, izjavio je čelni čovjek Australskog teniskog saveza Craig Tiley na svečanosti predstavljanja ovog natjecanja koje je održano u sydneyskoj luci.

Sydney će za potrebe domaćinstva ovog natjecanja uložiti više od 50 milijuna dolara u obnovu Olimpijskog teniskog centra, u kojem će nad glavnim stadionom, Ken Rosewall Arenom, i terenom 1 biti izgrađen krov.

– Iz dugotrajnih razgovora s igračima znamo da će im ATP Cup omogućiti sjajan ulazak u sezonu. Na jednom mjestu će se okupiti svi najbolji, sudjelovat će u vrhunskom momčadskom natjecanju, koje će se odlično uklopiti u postojeći kalendar, omogućiti im osvajanje dragocjenih bodova i imati jasnu poveznicu s Australian Openom, izjavio je čelni čovjek ATP Toura Chris Kermode.

Na predstavljanju novog natjecanja sudjelovali su i neki od budućih natjecatelja: Australac Nick Kyrgios, Kanađanin Miloš Raonić, Argentinac Diego Schwartzman, Grk Stefanos Tsitsipas, Britanac Jamie Murray te Francuzi Lucas Pouille i Adrian Mannarino.

– Iznimno sam uzbuđen. Veselim se što ću igrati s igračima s kojima sam odrastao, poput Thanasija Kokkinakisa i Jordana Thompsona. Znam da svi na Touru žele biti dio momčadi. Nema ničeg boljeg od igranja za reprezentaciju protiv drugih najboljih igrača svijeta, izjavio je Kyrgios.

Poznato je da će Sydney na prva tri izdanja ATP Cupa, do 2022. godine, biti domaćinom druge, nokaut faze natjecanja, od četvrtfinala nadalje, dok će Brisbane i zasada još neimenovani treći grad ugostiti reprezentacije u prvom dijelu natjecanja po skupinama, gdje će 24 reprezentacije biti podijeljene u šest grupa s po četiri momčadi. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije izborit će mjesto u četvrtfinalu.

Hina

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)