Dva desetljeća prve europske valute

Vrijeme:53 sec

 

Euro je zajednička valuta velikog dijela država članica Europske unije i jedan od glavnih simbola europske integracije. Danas se euro koristi u 19 država članica.

 

Kao obračunska jedinica euro je uveden 1. siječnja 1999., inicijalno u 11 država. Tri godine kasnije, 1. siječnja 2002., novčanice i kovanice eura ušle su u optjecaj u 12 država članica EU-a. Bila je to najveća zamjena gotovine u povijesti.

Put prema ekonomskoj i monetarnoj integraciji započeo je još davne 1957. godine osnivanjem Europske zajednice, a konkretni koraci prema zajedničkoj valuti napravljeni su nakon odluke Europskog vijeća 1988. godine da se europska ekonomska i monetarna unija (EMU) ostvari u tri faze. Prvo je osigurano potpuno slobodno kretanje kapitala unutar EU-a i dogovorena koordinacija ekonomskih politika država članica, a zatim je osnovan i Europski monetarni institut (preteča Europske središnje banke). Potom je osigurana neovisnost nacionalnih središnjih banaka, a uvedena su i pravila o fiskalnoj disciplini.

Uvođenje eura kao zajedničke valute označilo je početak treće faze europske ekonomske i monetarne unije.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)