DODIK: Hrvatska se ima pravo baviti pitanjima hrvatskog naroda u BiH

Vrijeme:3 min, 39 sec

 

 

-Hrvatska se ima pravo baviti pitanjima hrvatskog naroda u BiH i ja tu ne vidi nikakav problem, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na velikoj godišnjoj konferenciju za novinare u administrativnom sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

 

Dodik je najavio nove projekte u 2019. godini, te rekao da će nastaviti da koračaju krupnim koracima i dalje, prenosi RTRS.

“Kraj godine je vrijeme da se sumiraju važni događaji iz protekle godine i da se najave planovi i projekti za narednu godinu. U protekloj kampanji je bilo i oblika specijalnog rata i nedvosmisleno je da je postojalo miješanje stranog faktora u izborni proces”, rekao je Dodik.

On je dodao da su opći parlamentarni izbori obilježili 2018. godinu.

“Bilo je raznih uplitanja u prošloj godini u izborni proces. Kad smo objelodanili da su Britanci uložili veliki novac za utjecaj na izbore, svi su napadali nas. Međutim mi u Republici Srpskoj smo se bavili važnim elementima života. Bavili smo se infrastrukturnim projektima”, izjavio je Dodik.

Istaknuo je da je ova godina bila apsolutno najbolja po pitanju broju zaposlenih u Srpskoj.

“Imamo povećanje zaposlenosti za 2,2 posto”, dodao je Dodik.

On je naglasio da je Srpska, u ovoj godini koja ističe, imala najveće anuitete za povrat zajmova.

“Naš anuitet u narednoj godini bit će manji za 240 milijuna KM što će omogućiti da naš proračun normalno funkcionira”, poručio je Dodik, te dodao da će u 2019. godini cilj biti da prosječna plaća bude 1.000 KM.

Dodao je da su u Srpskoj povećane mirovine i da će se povećavati i dalje.

“Činili smo sve da završimo započete infrastrukturne projekte i mogu se pohvaliti da smo završili auto-put “9 siječanj”, a nastavit ćemo i raditi na auto-putu od Doboja do Drine. Ovu godinu obilježio je i projekat izgradnje Bolnice Srbije, koju smo otvorili”, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da se mnogo radilo da UKC Republike Srpske poprimi drugu dimenziju.

“Objedinili smo sve klinike na jednom mjestu. Nastavljamo i dalje raditi kako bi on bio reprezentativan objekat”, kaže Dodik.

Podsjetio je da je preko 130 milijuna KM implementirano u sve općine Srpske, te dodao da je Vlada Srbije odobrila Republici Srpskoj preko 20 milijuna za realizaciju projekata.

On je istaknuo da će Republika Srpska raditi na sprečavanju ulaska migranata u BiH, i dodao da će biti poduzete efikasne mjere da se od ulaska migranata zaštiti Republika Srpska.

“Iduće godine radit ćemo i na tome da se BiH riješi prisustva visokog predstavnika kao i da se prekine angažman stranih sudaca u Ustavnom sudu”, rekao je Dodik.

Poručio je da će Republika Srpska učiniti sve da osigura mir na ovim prostorima.

“Bavit ćemo se pitanjem ostvarivanja stausa kandidata ze EU i već smo mogli imati uvjete da o tome razgovaramo da smo formirali Vijeće ministara. Ali pošto smo zemlja apsurda i to pitanje se odužilo. Srpska je konstituirala vlast i implementirala izborne rezultate i odradila sav posao u vezi sa formiranjem zajedničkih institucija”, naglasio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva na pitanje vezano za formiranje Vijeća ministara rekao je da predsjedavajući treba da bude iz reda srpskog naroda, te da to bude Zoran Tegeltija.

“Srpska će dati svoje prijedloge, onako kako joj to pripada. Važno je još jednom naglasiti da tamo gdje on boravi mora da bude obilježje Republike Srpske”, naglasio je još jednom Dodik.

Dodik se osvrnuo i na pitanje priznanja Kosova, te istaknuo da “RS ne može prihvatiti odluke o priznanju”.

“Nemoguće je odvojiti pitanje Kosova od zbivanja u BiH”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH

Kazao je i to da političke stranke iz Federacije, koje imenovanje Tegeltije uvjetuju MAP-om, same blokiraju uspostavu vlasti.

“Naš cilj nije MAP, naš cilj je vojna neutralnost”, naglasio je Dodik.

Ponovio je u slučaju Dragičević tužitelji nisu radili svoj posao, a onda dodao da su prije 10 godina pravosudni sustav uspostavili stranci”.

“Pokret Pravda za Davida više nije taj. Odavno se uključila politika u njega. Ulica neće modelirati političke odnose u RS-u. Ni Dragičević ni nitko drugi neće srušiti Republiku Srpsku jer je to volja srpskog naroda”, kazao je Dodik.

“Pravda se utvrđuje kod tužitelja i sudaca a ne kod Milorada Dodika”, dodao je i istaknuo da on nije taj koji će mijenjati sudce i tužitelje. Istaknuo je kako je “pozvao novinare jer ih smatra bitnim faktorom u društvu” te poželio sve najbolje svim redakcijama.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori