Zbog raketiranja Banskih dvora i pokušaja ubojstva Franje Tuđmana u Beogradu saslušani piloti bivše JNA

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

 

Piloti i zapovjednici nekadašnje JNA, okrivljeni u Hrvatskoj za raketiranje Banskih dvora 1991. godine, pozvani su po zamolbi hrvatskog pravosuđa na saslušanje pred Posebnim odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, ali nisu dali iskaze, pozivajući se na činjenicu da nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne, potvrdio je Hini odvjetnik okrivljenih Dušan Bratić.

 

– Svi su se pozvali na obvezu čuvanja vojne tajne jer su u vrijeme djela koje im se stavlja na teret bili visoki dužnosnici tadašnje JNA ili su kao časnici bili obvezani prisegom – rekao je odvjetnik Bratić o saslušanju održanom prošlog tjedna.

Odvjetnik okrivljenih istodobno oštro zamjera postupajućem sucu da se prema njegovim branjenicima ponašao protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), grubo kršeći njihovo ustavom i zakonom zajamčeno pravo na obranu.

Na saslušanje su došli general Ljubimir Bajić, nekadašnji zapovjednik 5, korpusa RV i PZO tadašnje JNA, te pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

U ovom predmetu je okrivljen je i pilot Davor Lukić, ali je nedostupan i srpskom i hrvatskom pravosuđu s obzirom na to da ima poznatu adresu u Johannesburgu, a posjeduje dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske.

Okrivljeni su, prema hrvatskom odvjetništvu, po zapovjedi generala Bajića bombardirali Banske dvore tijekom sastanka tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i nekadašnjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana, čime su počinili ratni zločin.

Obrana: Eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđmana izveo bivši general JNA Petar Stipetić

Obrana niječe navode istrage kao netočne, tvrdeći kako su danas prenijeli beogradski mediji da je eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđmana izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći avionska ubojita sredstva iz osvojenih skladišta JNA.

Odvjetnik Dušan Bratić, koji zastupa sve okrivljene smatra da saslušanje nije provedeno sukladno Zakonu o kaznenom postupku niti Ustavu Srbije. Sudac, kako tvrdi odvjetnik Bratić, nije dopustio da se okrivljenima pročita kaznena prijava Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjave da je njihov jezik – srpski, a pismo – ćirilica, što im za pravo daju i Ustav Srbije, zakoni obje države i međunarodno pravo, sudac okrivljene prekida upadicama te komentarima neprimjerenim i sucu i sudu.

U tijeku postupka saslušanja okrivljenih, u četvrtak 27. prosinca, sudac Posebnog odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu neprimjereno je prekršio ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o kaznenom postupku, Ustava Srbije i Europske konvencije o ljudskim pravima, već i etički kodeks ponašanja suca, čime je naručeno i dostojanstvo suda i države Srbije, ocijenio je za Hinu odvjetnik okrivljenih. Najavio je da će uputiti odgovarajuće akte predsjedniku Višeg suda, Visokom vijeću sudstva i drugim nadležnim državnim organima i tijelima, tražeći da se zaustavi ponašanje nesukladno zakonu i propisanim postupcima.

Nekadašnji general JNA i bivši zapovjednik Ratnog zrakoplovstva u 5. armijskoj oblasti Ljubomir Bajić potvrdio je u prosincu 2017. srbijanskim medijima da je on zapovjedio bombardiranje Banskih dvora 1991. godine.

– Ja sam prisegnuo državi u kojoj sam živio da ću je braniti i štititi njezin teritorijalni integritet i ustavni poredak i onaj koji se drznuo da to naruši – ja sam osobno smatrao da imam pravo uraditi što sam uradio – rekao je tada Bajić za N1 nakon što je policija u Zagrebu priopćila da je pokrenut kazneni postupak. Kaže da je napad zapovjedio bez konzultacija s državnim vrhom, tada još uvijek Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori