Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv bivšeg generala tzv. Armije BiH Ramiza Drekovića

Vrijeme:59 sec

 

 

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ramiza Drekovića (1956) rođenog u Tutinu (Srbija) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. – Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika 4. korpusa  Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

On se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti, piše Oslobođenje.

Nakon izvršenog granatiranja, u više navrata, tijekom svibnja i lipnja 1995. godine, uslijed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Podsjećamo, Dreković je uhićen 5. prosinca u svom stanu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, a nakon saslušanja je pušten da se brani sa slobode.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)