SAD povlači vojsku iz Sirije

Vrijeme:2 min, 11 sec
SAD priprema “potpuno i brzo” povlačenje trupa iz Sirije. Odluku, koja uvelike odudara od ranije politike SAD-a, donio je Donald Trump koji je već ranije izrazio želju za povlačenjem iz Sirije, dodao je službenik za CNN.

Trump kaže da je ISIS poražen, njegovo ministarstvo obrane da nije

Naravno, povlačenje američkih snaga iz Sirije predstavljat će ostvarenje strateškog cilja za tu zemlju, kao i za njene saveznike Iran i Rusiju, koje su aktivno uključene u rat u sedmogodišnji rat u toj zemlji.

SAD će ipak zadržati trupe u Iraku, gdje ima oko 5000 vojnika, s mogućnosti djelovanja u Siriji.

Trenutno SAD u Siriji ima 2000 vojnika, a primarni im je cilj obučavanje lokalnih jedinica za borbu protiv Islamske države.

Moguće je, iako nije potvrđeno, da odluka ima veze s najavom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će uskoro pokrenuti novu vojnu akciju u istočnoj Siriji protiv kurdskih pobunjenika za koje tvrdi da su teroristi. Erdogan je zatražio od SAD-a, svog NATO saveznika, da povuče svoje snage s tog područja i ne ometa tursku akciju.

Najnoviji američki potez posebno je zbunjujuć jer Sirijske demokratske snage, savez arapskih i kurdskih pobunjenika koji je SAD pomogao osnovati s ciljem uništavanja ISIS-a, još uvijek vode borbene operacije na jugoistoku Sirije, gdje se nalazi posljednji džep ISIS-a. Drugim riječima, nasuprot Trumpovoj tvrdnji, ISIS još uvijek nije u potpunosti poražen i vojna akcija protiv ove terorističke organizacije nije dovršena.

Međunarodna koalicija protiv ISIS-a, koja je predvođena upravo SAD-om, procjenjuje da je nekih dvije tisuće boraca ISIS-a još uvijek prisutno u Siriji. Međutim, kako prenosi CNN, izvještaj ministarstva obrane daje daleko veću procjenu broja boraca ISIS-a u Siriji i Iraku – čak 30 tisuća.

Koalicija protiv ISIS-a nedavno inzistirala da se američke snage ne povlače iz Sirije

Samo u prošlih nekoliko tjedana međunarodna koalicija je izvela nekoliko stotina zračnih i artiljerijskih udara na položaje ISIS-a u Siriji.

Koalicija predvođena SAD-om je još nedavno inzistirala da američke snage ostaju u Siriji. “Bilo kakvi izvještaji koji upućuju na promjene u američkoj poziciji vezano uz američku vojnu prisutnost u Siriji su pogrešni i dizajnirani da posiju konfuziju i kaos”, tvrdila je koalicija u izjavi ovog mjeseca.

Zapovjednik stožera združenih snaga SAD-a general Joseph Dunford također je ovog mjeseca naveo da SAD mora obučiti još tisuće lokalnih boraca kako bi osigurao da se ISIS ne vrati.

Sada se pak čini da je izvor konfuzije i kaosa upravo Bijela kuća, koja je naprasno promijenila stav nakon nekoliko sličnih najava i naknadnih odustajanja od povlačenja američkih snaga iz SirijE.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo