KOŽUL ZA HMS O ODLUCI SIP-a: Jedino Parlament BiH ima nadležnost implementirati presudu “Ljubić”

Vrijeme:2 min, 38 sec

 

 

-Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da podzakonskim aktom riješi pitanje izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Ljubić. Ovo pitanje je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i trajno rješenje koje se tiče izbora izaslanika u domove naroda, ali i izmjena samog Izbornog zakona BiH u rukama je Parlamentarne skupštine BiH, rekao je Predrag Kožul, HDZ-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

„Ova odluka Središnjeg izbornog povjerenstva nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH po presudi Ljubić. S obzirom na presudu Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora izaslanika u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH mi iz HNS-a smo i dalje stava da je jedino Parlamentarna skupština BiH nadležna za pitanje implementacije presude Ustavnog suda i izmjene Izbornog zakona u kontekstu izbora izaslanika u domove naroda“, rekao je Kožul.

U nešto više od mjesec dana rade se pritisci na SIP BiH da donese odluku o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije. Svjesni smo pritisaka, kaže Kožul, koje je SIP BiH imalo u zadnjih mjesec dana ili nešto više da donese odluku koja se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, a ti pritisci vidljivi su i danas.

„SIP BiH prema jednom članku Izbornog zakona BiH ima nadležnost da u skladu za posljednjim popisom stanovništva donese uputstvo o izboru izaslanika u Dom naroda, ali se tu radi o jednome članku koji je Ustavni sud BiH svojom presudom stavio van snage nakon što Parlamentarna skupština nije u zadanom roku od šest mjeseci donijela izmjene Izbornoga zakona“, pojašnjava Kožul.

Upitan da komentira koji popis stanovništva je relevantan pri popuni Doma naroda Kožul ističe da je SIP BiH izabralo jedino moguće rješenje jer u Izbornom zakonu piše da je SIP nadležan za izračun o popuni pri izboru izaslanika u Dom naroda PFBiH po posljednjem popisu. „Kada bi to isto radili po popisu iz 1991. godine to bi bilo potpuno besmisleno jer postojeći članak Izbornoga zakona koji je Ustavni sud stavio van snage je temeljen na popisu iz 1991 i u tom slučaju SIP ne bi jednostavno imao što raditi. S aspekta izbora popisa SIP je odabrao jedino moguće rješenje“, rekao je Kožul za HMS.

Stav Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) je da je jedino Parlamentarna skupština BiH nadležna donositi odluke o načinu izbora izaslanika u domove naroda te mijenjati izborni zakon.

-Mi uporno govorimo da je ovo pitanje u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i trajno rješenje koje se tiče izbora izaslanika u domove naroda i izmjena Izbornog zakona ponovo leži na PS BiH. U ovome mandatu koji je pred nama ustrajno ćemo raditi na tome, rekao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Komentirajući negodovanja i oštre reakcije bošnjačkih stranaka na odluku da se pri popuni Doma naroda PFBiH koristi popis iz 1991. godine Kožul kaže da su te reakcije i pritisci u skladu su s prethodnim pritiskom na SIP. „Već sam rekao da ako taj Izborni zakon čitamo na najjednostavniji način pitanje odabira popisa stanovništva više je nego jasno, pa je SIP BiH u tome dijelu bilo principijelno“, zaključuje Kožul.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)