IMA LI HRVATA NA BHRT? Što je nama Nikola Marković?

Vrijeme:4 min, 39 sec

 

 

Još je ostalo 14 dana do kraja godine. Što znači da je ostalo još 14 dana do otvaranja Hrvatske televizije u BIH. Kako je najavio Čović u kampanji, do kraja godine, formirat će se novi TV kanal na hrvatskom jeziku. Pa željno iščekujemo ispunjenje tog obećanja.No dok iščekujemo još jedno obećanje koje stići neće, BHRT je televizija na čijem je čelu informativnog programa Hrvat. Nikola Marković. Njega nam na čelo informativnog programa nisu postavili Bošnjaci. Nego smo ga postavili mi.

 

Ozbiljno, bez zajebancije, mi smo postavili čovjeka koji dan i noć rad protiv nas.

Potom jedina Hrvatica koju je Marković “doveo” na BHRT bila je Duška Jurišić. O njenom objektivnom radu također ne treba puno govoriti. No zanimljiv detalj je da je ona svojedobno gostovala kod Vrankića.

A Mario Vrankić nakon što je odlazio s BHRT-a podržao je dotičnog Markovića, i istu odluku potvrdio je Uravni odbor BHRT-a u kojem sjede i Hrvati. No već duže vrijeme, i prije samog Markovića, dakle ni u eri Vrankića ne vidi se da na čelu BHRT-a sjedi Hrvat. Dakle je li do nas ili nije?

Prema tome, u postojećim majorizatorskim okolnostima na čelu informativnog programa danas smo mogli imati političkog Hrvata, kako nam po Ustavu to i pripada, točno na mjestu gdje Bošnjaci kad im to daje zakon za pravo postavljaju političke Bošnjake. Ne pamti se slučaj da su Bošnjaci na to mjesto imenovali političkog Srbina ili Hrvata. Ma koje on nacije bio.

Kad je već imenovan taj i takav drug Marković se mogao barem potruditi, kad ga već plaćamo, putem proračuna, pošto se ta TV kuća grebe o proračun, da se u programu BHRT-a čuje i hrvatska strana.

A ne primjerice dežurni Slavo Kukići ili Ivan Šarčevići i Ivo Komšići. Nije li sramotno da je više Hrvata ugostila jedna nimalo prohrvatska N1 TV nego BHRT na čijem čelu, i u čijim odborima sjede Hrvati?

Dakle mi da smo htjeli ili znali utjecati na medijski program nimalo važne TV kuće mi smo to mogli. Mogli smo recimo na to mjesto imenovati Ivanu Suton. Mogli smo kog smo htjeli. To uostalom stoji u programu famoznog Hrvatskog odgovora. Al mi smo baš zaokružili Markovića. Suprotno starom dobrom Lenjinovom načelu da je tajna svake dobre politike kadrovska politika “naši” su se vodili egidom “Dobar momak, fin, hajde neka ga”. Kao da se radi u o radnom mjestu u prodajnom kiosku Tiska.

A taj isti drug Marković, sudeći po onom što radi dijeli točno onoliko sentimenta za položaj hrvatskog naroda koliku mu gazde dopuste. Gazde mu opet, očito nismo mi. Premda sjedi na našem mjestu. Zašto pobogu nije tražio mjesto od gazda? I zašto ga je tražio od nas? Što će mu naša stvar, ako radi za njihovu stvar?

Nije li priličan luksuz, živjeti u državi u kojoj imaš preko 30 bošnjačkih TV kuća, u kojoj je Federalna Tv potpuno okupirana bošnjačkim kadrovima, i u kojoj imaš priliku barem donekle utjecati na program BHRT-a, a ti uporno ostavljaš njihovog čovjeka, na poziciji koja pripada tvom narodu, iako imaš ovlasti da ga smijeniš, i po Ustavu uzmeš ono što ti pripada?

Nikola koji je dobio priliku, da vodi objektivan program, čak nacionalno nepristran, čak ne bi bio niti kažnjen od Bošnjaka. Pošto u katalogu medijske moći Bošnjaci ionako kontroliraju gotovo sve. Mogao je čak i povremeno nekažnjeno hrvatovati. No on je odabrao da program BHRT-a bude probošnjački.

Najbolji primjer za to je nedavni prilog o Deklaraciji u RH Saboru.

Iako je BHRT i srpska i bošnjačka i hrvatska, gosti u prilogu koji je govorio o Deklaraciji u RH Saboru, bili su Kojović, Nikšić, SDA i nastavi niz… Ton priloga bio je probošnjački.

Jedinstven stav, svih gostiju oko teme koja u BIH ima barem tri različita odgovora. Sjajnog li objektivnog novinarstva.

I dok čekamo u vlastitoj zemlji otvorenje hrvatskog kanala, zaobilaznim putanjama, preko KISS TV-a, otvorenje koje stići neće, a i ako stigne bit će potkapacitirano, šaljemo mahanje Hrvatskom odgovoru, koji se tako snažno bori za opstojnost hrvatskog naroda u BIH da na mjesta koja pripadaju tom narodu, imenuje svoje političke neprijatelje, potom trče plakati na HRT jer na BHRT ih više nitko i ne zove, kako su svi mediji u bošnjačkim rukama. Iako su upravo oni ti, koji su BHRT prepustili Bošnjacima.

Treba li ovome dodati da su hrvatski ministri u Vladi Federacije u ove 4 godine mogli, da su htjeli smijeniti direktore FTV-a, vječnog Zvonimira Jukića-Kukića, brata Branimirovog, slugu Komšićevog, i druga mu Šabića, a nijesu? Je li i tu bio nekakav tal? Ili čisti hrvatski nemar? Vođen egidom – sad smo na poziciji pa nas to baš i ne briga kao jučer.

Kako bi Hrvatski odgovor, mogao lakše shvatiti tko je politički Hrvat a tko nije evo im dobar lakmus test:

Imenovanje bilo kakvog hrvatskog kadra na BHRT i ne samo na BHRT ne može proći bez hajke, linča, poziva na ubojstvo i peticije, kao u slučaju Milović. Imenovanje Markovića prošlo je tiho, glatko, i baš rahatli.

Svaki put kad nekog imenujete na neku funkciju a to imenovanje prođe u tišini, imenovali ste loš kadar. To nek vam bude zvijezda vodilja u ovo adventsko vrijeme.

Trebam li u post scriptum stavljati, da je nakon 4 godine HDZ vlasti u Vladi Federacije Vjekoslav Max Za Dom Spreman Čamber ostao na mjestu šefa federalnog ureda za EU integracije iako je HDZ vlast imala ovlasti da ga smjeni, no nije?

I da na kraju jednostavno citiramo onu staru Aristotelovu “jebeš bolan nas!”. Ili je to ipak rekao Žižek?

Ivan Šušnjar

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)