ČOVIĆ: HNS usvaja strateški dokument o Hrvatima u BiH, konstituirajuća sjednica 26. siječnja

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Hrvatski Narodni Sabor stava je kako ne postoje tehnički ni formalno-pravni uvjeti da se u potpunosti implementira izborni rezultat, poručio je danas nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, potvrdivši kako je na sjednici bilo riječi o nekoliko tema, a između ostalog i onoj koja se odnosi na implementaciju izbornih rezultata, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Govorilo se, naveo je, i o Središnjem izbornom povjerenstvu, mogućim odlukama SIP-a, pritiscima koji se vrše na njih te je HNS i u tom kontekstu zauzeo svoje stajalište.

Na upit o formiranju vlasti na drugi razinama BiH, Čović je kazao kako su već krenuli s implementacijom rezultata tamo gdje nema tehničkih i pravnih prepreka kada je u pitanju Izborni zakon.

„U pet županijskih prostora mi ćemo sigurno imati vlast. Radimo na tomu, negdje će se to uraditi vrlo brzo, a negdje će se tražiti značajnije vrijeme i poveznice između pojedinih razina vlasti“, pojasnio je Čović.

Kada je u pitanju Vijeće ministara, Čović je kazao kako se neće čekati neka druga razina vlasti, jer u slučaju Vijeća ministara nemaju nikakve formalne prepreke te se u tom kontekstu već uvelike vode rasprave.

„Što se tiče hrvatske pozicije, nas kao legitimnih predstavnika kao HNS-a, mi imamo svoje stavove, usuglasili smo ih sa stavovima predstavnika srpskog naroda. Počeli smo usuglašavati s predstavnicima Bošnjaka, ovih dana je bilo nekoliko sastanaka, sutra je sastanak predstavnika HDZ-a i SDA. Ja vjerujem da imamo sve preduvjete da negdje, čak bih rekao, najdalje do kraja siječnja imamo Vijeće ministara u novom sazivu“, kazao je Čović, dodavši kako tu nije riječ o nikakvom koaliranju, već ono što definira Ustav i zakoni.

Što se tiče Vlade Federacije, ponovio je da će se načekati, jer da bi se Vladi formirala zakonodavac će morati, sukladno odluci Ustavnog suda, donijeti adekvatne odluke.

Komentirajući značaj usvojene Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, Čović je istaknuo kako je riječ o uspjehu na kojem su čestitali Boži Ljubiću i Željku Ragužu.

Posebno je naveo kako je od sadržaja značajnija sama rasprava o Deklaracija koja se u Saboru vodila cijeli dan, a sudjelovali su predstavnici svih političkih opcija.

Kazao je kako smatra da 90 posto onih koji su raspravljali o stanju u BiH nije znalo kako se formira vlast u BiH, jer to nisu doživjeli, niti je 90 posto njih znalo da Hrvatima netko može izabrati člana Predsjedništva.

„Kroz raspravu su se upoznali i to je odlična stvar. Sam sadržaj je dao dovoljno prostora da nas obveže. Nitko za nas neće te stvari uraditi u BiH. Moramo dovesti BiH na europski put i osigurati kroz legitimno predstavljanje potpunu jednakopravnost tri naroda. Velika hvala uopće nositeljima vlasti u Hrvatskoj koji osjećaju strateški značaj BiH“, poručio je Čović.

Na komentare o navodnom uplitanju Hrvatske u unutarnje stvari u BiH, Čović je samo podsjetio kako svaki dan u BiH imamo komentar predstavnike neke administracije iz svijeta koja uvelike komentira što je dobro, a što nije u BiH, a tada to nije sporno, niti je uplitanje.

Na sjednici je definirano i kako će se 8. plenarno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora održati 26. siječnja u Mostaru te su u tom smislu zadužili tijela koja trebaju pripremiti sve aktivnosti, počevši od onih radnih, preko izbornih pa do izrade strateškog dokumenta koji će se usvojiti na Hrvatskom narodnom saboru, a koji će govoriti o aktualnoj političkoj situaciji i položaju hrvatskog naroda u BiH.

 

 

/M.P./HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)