Umro George H. W. Bush

Vrijeme:1 min, 45 sec
 

 

 

 

Bivši američki predsjednik George H. W. Bush umro je u 95. godini. 41. američki predsjednik, republikanac po svjetonazoru i otac bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, u četiri desetljeća političke karijere bio je i kongresnik, veleposlanik pri UN-u, izaslanik u Kini, direktor CIA-e te američki potpredsjednik u dva mandata.

George H. W. Bush rodio se 1924. u državi Massachusetts. Za američkog predsjednika izabran je 1989. nakon što je osam godina obnašao dužnost potpredsjednika u mandatu Ronalda Reagana. George H. W. Bush bio je predsjednik SAD-a u vrijeme sloma komunizma u istočnoj Europi i raspada SSSR-a, nakon čega je SAD postao jedina svjetska velesila. Poslije je vodio i vojnu akciju “Pustinjska oluja” u Perzijskom zaljevu, kada je porazio vojsku iračkog diktatora Sadama Huseina.

Zamjeralo mu se, međutim, da je zapustio unutarnju politiku te da je odustao od obećanja da neće povećati poreze. Na predsjedničkim izborima 1992. pobijedio ga je Bill Clinton.

Rođen je u predgrađu Bostona, u američkoj saveznoj državi Massachusetts, 12. lipnja 1924. kao George Herbert Walker Bush. Njegov otac Prescott bio je poslovni čovjek koji je postao bankar na Wall Streetu i predstavnik Connecticuta u američkom Senatu tijekom 1950-ih i 1960-ih. Studirao je na Phillipsu, iako je bio primljen na prestižni Yale. 1942. prijavio se u ratnu mornaricu i s 18 godina postao najmlađi mornarički pilot. Preživio je pad zrakoplova koji su srušili Japanci 1944. iznad Tihog oceana.

Nakon II. svjetskog rata Bush se vjenčao Barbarom Pierce, završava studij i radi u naftnoj industriji u Teksasu gdje se obogatio i aktivirao u republikanskoj stranci. Prvi od dva mandata u Zastupničkom domu u Washingtonu počinje 1967., a zatim ga predsjednik Nixon 1971. imenuje veleposlanikom u UN-u. Nakon što je vodio stranku tijekom skandala Watergate, predsjednik Gerald Ford imenuje ga šefom diplomatske misije u Kini. Slijedi čelno mjesto u CIA-i s kojeg je maknut dolaskom na vlast demokrata Jimmyja Cartera. Na republikanskim predizborima za predsjedničke izbore kandidira se 1980., ali ga pobjeđuje Ronald Reagan koji ga bira za potpredsjedničkog kandidata.

 

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)