Tko pokušava oslabiti utjecaj Predsjednice Republike?

Vrijeme:5 min, 4 sec

 

 

 

 

Predsjednica Republike je u posljednjem priopćenju upozorila da se, prije svega, medijskim putem, vrši udar na državne institucije, napose Predsjednika RH. Drukčije se ni ne može nazvati nazovi-novinarske konstrukcije o tomu da Kolinda Grabar-Kitarović “ruši” Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade, odnosno predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Zbog ciljanog širenja takvih konstrukcija je ponovno apelirala da se što prije održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, jer, ako nacionalna sigurnost nije ugrožena kad se planski, ciljano i podmuklo pokušava unijeti razdor u najviše državne institucije i tako destabilizirati država, onda je tek nejasno što bi bila ugroza nacionalne sigurnosti?

Na takav su istup Predsjednice reagirali i Andrej Plenković i Goran Jandroković, oboje u istom samozadovoljnom tonu, otvoreno ironizirajući “zabrinutost” Predsjednice.

Iz takvih se istupa, budući da predsjednik Vlade i Sabora pripadaju istom svjetonazorskom krugu, može izvući zaključak kako im ovakva situacija odgovara, dapače, da vještačko generiranje nesuglasja popraćeno bizarnom medijskom histerijom, upravo potječe iz njima bliskih političkih i ne samo političkih krugova.

jim portalima, stranicama dnevnih listova te društvenim mrežama, ali i izjave tzv. neimenovanih izvora iz Vlade, gdje upućeni u HDZ-ovu propagandnu mašineriju, prepoznaju t. zv. stranačke “trolove” iz HDZ-ovih organizacija diljem Hrvatske, ali i visokopozicionirane stranačke dužnosnike bliske Andreju Plenkoviću i Goranu Jandrokoviću.

Cinične opaske poput onih da je na Predsjednicu, nakon njezina apela, izvršen “hibridni udar”, žalostan je dokaz da takvi medijski napadi imaju blagoslov (i nalog) iz najviših stranačkih krugova i Vlade.

Plenkovićevo odugovlačenje sa zakazivanjem tražene sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ujedno znači da predsjednik Vlade te njegovi najbliži suradnici nešto “važno” čekaju – ali nikako da dočekaju. Ili samo puštaju vremenu i plasiranim konstrukcijama da poluče po njih zadovoljavajući politički rezultat?

Prvenstveno, cilj je iskoristiti ovu aferu i eliminirati, ili oslabiti, stranačku konkurenciju i sve možebitne autoritete unutar HDZ-a kako bi Plenky & co. sami slagali liste za europarlamentarne izbore.

Dok raznorazne afere pune medijske stupce tek tjedan ili dva pa iščeznu (bez pravosudnog epiloga), savršeno nepostojeća te izvještačena “afera SMS”, odnosno “slučaj” Varga-Curić-Brkić-Mamić-Galić-Kitarović, nikako ne skončava.

U tom je smislu također zanimljiv podatak, a kojeg je objavio maxportal.hr, da je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je javno priznao da je upoznao Franju Vargu i Zdravka Mamića, u Zadru viđen na kavi s glavnim urednikom “Nacionala” Berislavom Jelinićem, istim onim koji ga je došao političke glave u još jednoj nepostojećoj aferi “Konzultantica”.

Svi napadi na Predsjednicu, odnosno Milijana Brkića i Vladu Galića dolaze upravo iz “Nacionala”, te djelom iz Jutarnjeg lista. Stoga su informaciju o Karamarkovoj “kavi” sa Jelinićem, mnogi shvatili kao iznenadnu suradnju bivše žrtve i njegovog egzekutora – koja, po svemu sudeći, ima određene ciljeve. Kakve, pokazat će vrijeme …

Svatko tko prati politiku je svjestan da dugotrajnom (negativnom) medijskom eksponacijom, u ionako nepovoljnom ozračju po sve političke aktere, prozivanom političaru, u ovom slučaju Milijanu Brkiću, Vladi Galiću, ili Predsjednici Republike kao glavnoj meti medijskih manipulacija, nastaje šteta (političkom) ugledu, odnosno stranačkom autoritetu/utjecaju. Znajući to, Plenković & co. dopuštaju djelu svog ešalona da iskoristi utjecaj u uredništvima dnevnih tiskovina, i aferu skrenu u smjeru koji ne ide u korak s dostupnim informacijama i zdravom logikom. Umjesto analiza na teme – tko je upoznao Franju Vargu s Kramarkom i Todorićem (već je poznato da je Vargu i Mamića “spojio” Karamarko) u medijima se okreće “pila naopako”, odnosno radi svojevrsne zamjena teza.

Gledajući stvari u ovom kontekstu, analitičari upozoravaju kako su naslovnice deset posljednjih brojeva Nacionala posvećene “aferi SMS”, a ona od 18. rujna četvorici kumova – Vladimiru Šeksu, Božidaru Kalmeti, Branku Bačiću i Miroslavu Šeparoviću i to u kontekstu pravosudnog “čišćenja” jednog od kumova i aktualnog Jandrokovićevog “podtajnika” za Dalmaciju. Isti izvoru podsjećaju da je aferu SMS, svojom izjavom, otvorio Branimir Glavaš. Slučajno?

Gledajući stvari na takav način nameće se zaključak kako je “netko”, s ciljem jačanja unutarstranačkih pozicija, pokrenuo stvari u drugom pravcu. Nedvojbeno, europarlamentarni izbori su blizu i oni nisu važni samo za HDZ na razini Hrvatske, odnosno za vladajuću garnituru, nego su najprije važni radi Plenkovićevih ambicija u Europskoj komisiji, budući ne bi bilo zgodno kad bi “veliki Europejac” loše prošao na europejskim izborima, ili, što je još gore, kad u Bruxelles ne bi uspio poslati “svoje ljude od povjerenja”.

S druge strane, političkim slabljenjem svog zamjenika, neformalnog vođe braniteljsko-konzervativne opcije i voditelja Hrvatsko-izraelske skupine prijateljstva, Milijana Brkića, Plenković ujedno slabi i Predsjednicu koja je geopolitički čvrsto vezana uz SAD, Izrael, odnosno zemlje Višegradske skupine i uspravnicu Baltik-Jadran.

Očito, Plenkovićev primarni cilj je Predsjednicu toliko oslabiti da ona postane vanjsko-politički “fikus” te njezinu politički utjecaj svesti na minimum minimuma. U tom smislu relaciju Pantovčak-Banski dvori, odnosno Grabar-Kitarović-Plenković treba promatrati isto kao odnos globalnih “suverenista” koji se pokušavaju suprotstaviti neoliberalnom mahnitanju osovine Berlin-Paris.

Kolinda Grabar Kitarović nema prevelikih izgleda za drugi mandat, te bi joj bilo gotovo nemoguće suvereno obnašati predsjedničku dužnost bez potpore njezine matične stranke. U tom je pogledu ona ovisna spram izrazito joj nenaklonjenog trenutnog vodstva HDZ-a, čiji se interesi iz dana u dan sve više udaljuju od interesa kako hrvatske države tako i hrvatskog naroda u cjelini. Stoga je zanimljivo da Plenkovićeve izjave na ovu temu postaju sve podudarnije izjavama Ive Josipovića i Stjepana Mesića.

Nastavak nepostojeće afere SMS možemo očekivati i dalje, no, već je svima jasno da se vjerodostojnost gospodina Vjerodostojnog asimptotski bliži nuli, mada, on i njegovi karijere ionako planiraju izvan Hrvatske pa ih, očito, nije previše briga ni za narod ni za državu te budućnost naroda i države.

Slučaj Ivo Sanader je pokazao kamo vodi pretjerana ambicija, pohlepa i lakomost, a ako Sanadera nije uspjela spasiti Angela Merkel kad je bila na vrhuncu političke moće, ne će moći spasiti ni Andreja Plenkovića, okruženog kadrovima Ive Sanadera, pogotovo u suton svoje političke karije

Slučaj Ivo Sanader je pokazao kamo vodi pretjerana ambicija, pohlepa i lakomost, a ako Sanadera nije uspjela spasiti Angela Merkel kad je bila na vrhuncu političke moće, ne će moći spasiti ni Andreja Plenkovića, okruženog kadrovima Ive Sanadera, pogotovo u suton svoje političke karije.

 

 

 

Mila Marušić/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori