ČOVIĆ NAKON SASTANKA S IZETBEGOVIĆEM: Više se ništa neće moći uraditi na štetu Hrvata u BiH

Vrijeme:4 min, 31 sec

 

Pretvoren sam u osobu koja mrzi muslimanski svijet u ime nečije politike, a kada su neki pozivali na rat ja sam se obratio braći Bošnjacima. Isto tako, ja sam predstavnik hrvatskog naroda i hrvatske politike i učinit ću sve da zaštitim najmalobrojniji narod u BiH i ništa se više neće moći uraditi na štetu Hrvata u BiH tako da ne postoji nikakva mogućnost da se na bilo kojoj razini vlast formira bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata, od Vijeća ministara, preko Vlade FBiH do županijskih vlada. To je moj zadatak dok radim posao koji radim, rekao je novinarima Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH nakon sastanka stranačkih izaslanstava HDZ-a i SDA u mostarskoj gradskoj Vijećnici, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

“Razgovarali smo o rješenjima koja bi trebala osigurati da se ne čeka dugo na implementaciju izbornih rezultata. Želimo razgovarati sa bošnjačkim partnerima koji su spremni raditi na reformskoj agendi i europskom putu Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović.

Govoreći o reformskoj agendi Čović je istaknuo da je stav HDZ-a i HNS-a da prva točka te agende treba biti izmjena neustavnog izbornog zakona kako bi se moglo osigurati legitimno predstavljanje i kako se više nikada ne bi dogodilo da jedan narod drugome narodu bira političke predstavnike. Druga točka te reformske agende treba biti dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji te da nemamo zapreka u funkcioniranju vlasti na svim razinama vlasti.

Čović je rekao da ovaj put koalicija neće biti formirana zbog fotelja stoga je nužno potpisati zajednički dokument koji će jasno definirati pravce djelovanja i put u europske integracije.

“Učinit ću sve da zaštitim najmalobrojniji narod”

Govoreći o potrebnoj relaksaciji odnosa između Bošnjaka i Hrvata u BiH, Čović je rekao da je on u zadnjih godinu dana pretvoren u osobu koja mrzi muslimanski svijet te da je to urađeno u ime nečije politike i da bi se posredstvom toga nešto uradilo.

„Dobio sam 155 tisuća glasova ili 85 posto hrvatskih glasova u BiH i neka to bude odgovor svima onima koji se nadmudruju. Nama treba čestit odnos između naših politika i hrvatskog i bošnjačkog naroda“, rekao je Čović te dodao:

„Kada su neki pozivali na rat ja sam se obratio braći Bošnjacima. Isto tako, ja sam predstavnik hrvatskog naroda i hrvatske politike i učinit ću sve sve da zaštitim najmalobrojniji narod u BiH i ništa se više neće moći uraditi na štetu Hrvata u BiH. To je moj zadatak dok radim posao koji radim.“, rezolutan je predsjednik HDZ-a i HNS-a.

Legitimno predstavljanje ključ

O pitanju formiranja vlasti Čović je stava da mu je potpuno svejedno tko će to biti s bošnjačke strane. „Vjerovatno ću u ponedjeljak ili u utorak razgovarati s gospodinom Nikšićem, danas smo to dogovorili. Moramo napraviti jedan dobar blok i relaksirati odnose između dva naroda i izaći iz okvira rata u koji nas stalno netko želi uvući“, kazao je Čović.

Partneri s kojima će HDZ i HNS surađivati bit će oni koji će podržati načelo legitimnog predstavljanja na svim administrativnim razinama vlasti kako nalaže presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

“Svi oni koji žele osigurati da jedan narod drugome narodu ne bira predstavnike tamo gdje se u Ustavu definira konstitutivnost koja je natkrovljujuća što je kazao Ustavni sud. To je primarno Predsjedništvo BiH gdje se govori o hrvatskom, srpskom i bošnjačkom članu te klubovi doma naroda u oba parlamenta”, rekao je Čović te dodao:

“Moje je da osiguram legitimno predstavljanje i to ćemo mi učiniti. Siguran sam da ne treba žuriti u vlast jer trebamo stvoriti vlast koja će raditi, a ne ponašati se kao u zadnje dvije godine. Tada nismo znali tko čini vlast na entitetskoj razini pa neka netko kaže tko je danas čini većinu u ovoj odlazećoj strukturi“, poručio je predsjednik HDZ-a i HNS-a.

Upitan da komentira nastojanja tzv. Bh. Bloka da stvori vlast na razini Federacije BiH bez HDZ-a i SDA Čović je kazao da bez HDZ-a ni na entitetskoj razini nema vlasti.

„Ne smijemo doći u poziciju da ponovo nakon godinu dana raspravljamo o tome imamo li većinu u nekome od parlamenata i možemo li donositi zakone koji će nam trebati ako želimo ići europskim putem“, rekao je Čović.

Komentirajući formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjo-bosanskoj županiji koje imaju poseban Ustavom definiran status Čović ističe da je sporazum HDZ-a i SDA već postignut u SBŽ, a da za HNŽ razgovori počinju.

Osvrćući se na mogućnost da se vlast formira bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda, Čović kaže da to jednostavno neće biti moguće. “U pet županija, Federaciji BiH i na državnoj razini nemoguće je uspostaviti vlast bez HDZ-a i HNS-a Da je moguće vjerujte da bi se to već uradilo“, rezolutan je Čović.

“Ljevičarske” stranke su Bošnjačke stranke

„Kad govorimo o ljevičarima, to su isključivo bošnjačke stranke. Za bošnjačkog člana Predsjedništva glasovali su 100 posto Bošnjaci, za srpskog Srbi, a za bošnjačkog-hrvatskog člana Predsjedništva je glasovalo 99 posto Bošnjaka. To su činjenice koje želimo jasno kazati javnosti. To će se morati uvažavati ako se želi ići naprijed. Struktura ljevičarskih stranaka je 99 posto bošnjačka. Svako rješenje koje se ponudi neka se stavi u kontekst ovih i prethodnih izbora i vidjet će se dobivamo li legitimnost političkog predstavljanja. Ako se dobije, onda mi to prihvaćamo. U suprotnom, takva nam rješenja nije potrebno nuditi“, zaključio je Čović.

 

 

B. Galić/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)