MASOVNO OTPUŠTANJE Više od 14.000 radnika General Motorsa ostalo bez posla, radnici u suzama

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

 

Bez ikakva upozorenja, mjesec dana prije Božića, više od 14.000 radnika General Motorsa ostalo je bez posla. Malo je reći da su sada već bivši zaposlenici bili slomljeni i nisu mogli sakriti emocije.

 

Čak 15 posto radne snage ostat će bez posla, zatvorit će se osam tvornica, kako bi posrnuli proizvođač vozila uštedio 6 milijardi dolara do kraja 2020. godine.

– Spremate se za Božić i slavlje, ali toga ovdje sada nema – rekao je jedan zaposlenik ispred tvornice za Daily Mail.

– Potpuno sam slomljen – izjavio je drugi zaposlenik.

Jedan od njih je opisao atmosferu na radnom mjestu u Ontariju nakon najave o masovnim otkazima.

– Ljudi su nezaustavljivo plakali, nikad nisam vidio tako nešto, a nisu nam ponudili nikakve odgovore – rekao je očevidac.

Trumpova prijetnja

Zatvaranje tvornica je posljedica okretanja kupaca prema velikim terencima i kamionetima, ali i najave većeg investiranja u električna i autonomna vozila koji bi trebali biti nositelji budućeg rasta. Veliko otpuštanje posebno će pogoditi ključne političke regije Ohija i Michigana koje je predsjednik Donald Trump obećao oživjeti.

Iako su nakon najave otkaza i novog smjera dionice General Motorsa dobile na cijeni, jučer su ponovo pale za 2,6 posto nakon Trumpove najave o mogućem ukidanju subvencija, piše Reuters.

– Amerika je spasila General Motors i ovo nam je hvala! Ozbiljno razmišljamo o tome da im ukinemo sve subvencije, uključujući i one za električne automobile – napisao je Trump na Twitteru.

Tijekom dvije godine mandata Trump je često naglašavao da mu je glavni prioritet stvaranje radnih mjesta u autoindustriji, a često je kritizirao one koji su najavili otpuštanja.

Na to su iz General Motorsa naglasili kako i dalje nastoje “biti maksimalno prisutni u američkoj industriji” i dodali da će otvoriti nova radna mjesta u proizvodnji električnih i autonomnih vozila.

 

 

hms.ba/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori