“Narod odlučuje” traži neovisnu reviziju potpisa za referendum

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Manipulacije prilikom provjere potpisa?

 

Građanska inicijativa Narod odlučuje zatražila je neovisnu reviziju potpisa koje je prikupljala za referendum o izbornom sustavu jer sumnjaju da se manipuliralo prilikom provjere kojom je utvrđeno da nemaju dovoljan broja potpisa za dva referendumska pitanja o izbornom sustavu.

Inicijativa je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskoga sabora ponovno optužila ministra uprave Lovru Kuščevića Narod odlučujeda je manipulirao provjerom potpisa i prikupljenim podacima. Zbog sumnje u manipulaciju tražimo neovisnu reviziju provjere potpisa. Tražimo da se oformi neovisno povjerenstvo koje neće biti sastavljeno od Plenkovićevih ili Kuščevićevih poslušnika kako bi ponovno prebrojilo sve potpise i kako bi provjerili one potpise koji su proglašeni nevaljanima. Zašto? Zato što znamo da je više od 10 posto građana zatražilo raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, rekao je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora Inicijative.

Inicijativa traži i da tvrtka APIS, koja je bila zadužena za provjeru potpisa, osigura fizički i elektronički pristup potpisima koji su proglašeni nevaljanima i da jasno bude naznačena osnova na temelju koje su proglašeni nevaljanima.

Članica Organizacijskog odbora Inicijative Natalija Kanački navela je da su prikupili 99,12% potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma (371.750 od potrebnih 374.740) za prvo te 97,98 posto (367.169 od potrebnih 374.740) potrebnih potpisa za drugo referendumsko pitanje.

U bilo kojim drugim okolnostima, kada bi se recimo radilo o izborima, ovako malu marginu zasigurno bismo nazvali izbornom prevarom, ustvrdila je.

Ističe pritom da je Kuščević od samo početka prikupljanja potpisa bio izričito protiv Inicijative i kao takav je dobio koordinaciju upravljanja provjere potpisa, a u povjerenstvu koje je provelo tu provjeru bili su dozvoljeni samo predstavnici MUP-a, Ministarstva uprave i AZOP-a.

Odluku Ministarstva uprave da se omogućava zainteresiranima uvid u potpise birača za referendume koji su proglašeni neispravnim i nevažećim, Kanački je prokomentirala kazavši da se informacija o tome pojavila sat, dva nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala kritiku na transparentnost i izrazila nezadovoljstvo jer prilikom pregleda potpisa nisu bili omogućeni promatrači.

Inicijativa će se prijaviti za taj postupak uvida s 20 svojih ljudi, potvrdili su novinarima, ali smatraju da je i tu riječ o zamaglijivanju, opsjeni i nastavku političke igre da, ustvari, ne dođe do raspisivanja referenduma.

hrt/Hina

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)