Danas se obilježava Svjetski dan misija: Zauzeti se za misije

Vrijeme:6 min, 6 sec

 

 

Danas se obilježava Svjetski dan misija kada se osobito moli za misionare diljem svijeta, ukazuje na važnost misijskog djelovanja te podsjeća da je Crkva u svojoj naravi misijska – svaki je njezin član pozvan širiti Radosnu vijest.

 

Papa Franjo je listopad 2019. proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom u povodu 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud. Prihvativši poziv Svetog Oca, biskupi Biskupske konferencije BiH (BK BiH) proglasili su Misijsku godinu. Biskupi BK BiH uputili su 21. rujna zajedničku poslanicu o proglašenju Misijske godine, koja traje od početka listopada 2018. do kraja listopada 2019., i Izvanrednoga misijskog mjeseca tijekom listopada iduće godine. U poslanici su podsjetili kako se u jesen 2019. navršava stoljeće otkako je papa Benedikt XV. objavio apostolsko pismo Maximum illud (30. studenoga 1919.), koje je poznato kao magna charta suvremenih misionarskih nastojanja i početak novoga razdoblja evangelizacije, te kako je u povodu te obljetnice papa Franjo mjesec listopad 2019. proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom u cijeloj Crkvi, s nakanom da se u Crkvi još više razbudi svijest o misijama i novim zanosom započne misionarska preobrazba života i dušobrižništva.

Pismo Filoniju

Sveti Otac je to učinio u pismu koje je 22. listopada 2017. uputio kardinalu Fernandu Filoniju, pročelniku Kongregacije za evangelizaciju naroda, koja ravna sveukupnim misijskim djelovanjem Katoličke Crkve.

Biskupi podsjećaju kako se kardinal Filoni 8. travnja ove godine u ime Kongregacije za evangelizaciju naroda obratio svim kardinalima i biskupima, predvoditeljima zajednica vjernika diljem svijeta, potičući ih da u svojim sredinama odgovore na Papinu želju i na prikladan način provedu njegovu inicijativu.

„Na zasjedanju naše Biskupske konferencije ove godine u Banjoj Luci odlučili smo pozvati sve vjernike, svećenike, redovnike i redovnice da se pridruže, posebice molitvom i dobrim djelima, ovim nastojanjima Crkve – koja je po naravi misijska – da se misionarsko poslanje ojača u životu i pastoralu svih naših zajednica. Naša je obveza u tom smislu još veća, jer su sve naše biskupije kroz malo manje od četiri stoljeća, od 1622. do 2006., bile pod izravnom jurisdikcijom Kongregacije za evangelizaciju naroda i vrlo su joj zahvalne za svesrdnu i svakovrsnu potporu i pomoć. Stoga, ujedinjeni s nakanom i djelom cijele Crkve, pozivamo vas da zajedno podržimo ovu plemenitu nakanu pape Franje“, istaknuli su biskupi u poslanici.

Važne smjernice

Pritom su iznijeli nekoliko prijedloga. Predlažu kako treba uključiti Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela (PMD) i dijecezanske misijske urede da se stave na raspolaganje župnicima u smislu organiziranja predavanja ili neke promidžbe misija.
Župnicima preporučuju da u misijskoj animaciji iskoriste nazočnost misionara i misionarki. Njihova je preporuka i zajednička molitva za misije u župama naših biskupija na kraju misa na sve nedjelje i svetkovine, od početka listopada 2018. do kraja listopada 2019., a prema obrascu koji predlažu. Također ističu kako treba održati jedan od idućih redovitih koronskih sastanaka svećenika o temi misija, prema pismima papa Benedikta XV. i Franje, Dekretu o misijama Ad gentes Drugoga vatikanskog sabora i drugih crkvenih dokumenata o misijama. Potrebno je, kako je navedeno, održati predavanja o misijama na Dan Fakulteta u Sarajevu 2019., prikupljati materijalnu pomoć za misionare i njihove suradnike, gradnju molitvenih i pastoralnih prostora i školovanje svećeničkih i redovničkih pripravnika u misijskim zemljama te moliti misijsku krunicu svakoga dana tijekom mjeseca listopada 2019. u obiteljima i zajedničku u župnim zajednicama, a bilo bi poželjno da župnici tada za vjernike priprave dovoljan broj ‘misijskih krunica’, koje sa svojih pet boja simboliziraju Crkvu na svih pet kontinenata: zelena boja predstavlja Afriku, crvena Ameriku, bijela Europu, plava Oceaniju i žuta Aziju. “Proglašavajući misijsku godinu i izvanredni misionarski mjesec u našim biskupijama, sve vas srdačno pozdravljamo i, po zagovoru svih svetih zaštitnika misija, želimo vam svaki Božji blagoslov“, naglasili su u poslanici članovi BK BiH na čelu s predsjednikom, vrhbosanskim nadbiskupom i metropolitom Vinkom kard. Puljićem.

Ojačati vjeru

Na važnost zauzimanja za misije ukazao je i nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH mons. Luka Tunjić u svojoj poruci župnicima, crkvenim ustanovama i vjernicima u povodu Svjetskog dana misija koji se ove godine obilježava 21. listopada.

„Geslo ove misijske godine je S mladima donijeti evanđelje svima. Papina je želja podsjetiti sve razine i uzraste na važnu ulogu mladih u Crkvi. Biskupska sinoda u Rimu, koja će se održati u listopadu ove godine, također je posvećena mladima. Pripremni dokument nosi naslov Mladi, vjera i razlučivanje zvanja. Još jedan važan događaj za Crkvu je Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. Zapravo je to proslava 100. obljetnice apostolskog pisma Maximum Illud u kojem papa Benedikt XV. želi da se misijama pristupi na sustavan i organiziran način. Papa nadalje želi da se misijama da dolično mjesto zbog njihove važne evangelizacijske uloge“, naveo je mons. Tunjić podsjetivši kako crkveni dokumenti uvijek ističu da se misijski poziv i misijska djelatnost rađaju iz vjere Crkve.

Listopad – priprava za Misijsku nedjelju

„Cijela misijska godina, koja će biti proglašena, prigoda je svima nama ojačati svoju vjeru i povećati misijsku zauzetost i na taj način sudjelovati u tom važnom dijelu poslanja Crkve. Važno je podsjetiti da naša vjera i ljubav prema misijama doprinose kvaliteti i širenju Radosne vijesti. Širenje kraljevstva nebeskoga i spas duša obveza je i privilegij koji smo primili već na krštenju“, osvrnuo se mons. Luka podsjetivši kako PMD svake godine ususret Svjetskom danu misija objavljuje prigodne materijale – plakat i knjižicu posvećene misijama i korisne za misijsku animaciju u pastoralu.

„Budući da je ova misijska godina posvećena mladima, knjižica je prožeta materijalima za rad s djecom i mladima. Cijeli listopad je zamišljen kao priprava župne zajednice za Svjetski dan misija – Misijsku nedjelju koja se ove godine slavi 21. listopada. Poželjno bi bilo da ovi materijali, posebno plakat, budu na vidnom mjestu i da zajedno s vama pozivaju vjernike na misijsku solidarnost s mladim crkvama koje trebaju našu molitvenu blizinu i materijalnu potporu“, poručio je nacionalni ravnatelj PMD-a zahvalivši za suradnju svima koji pridonose misijama.

 

Misionarska preobrazba života i pastorala

Papa Franjo istaknuo je, između ostalog, u svojem pismu u povodu 100. obljetnice proglašenja apostolskog pisma Maximum illud, kako je taj dokument pape Benedikta XV. potaknuo proročkim duhom i evanđeoskom iskrenošću da se iziđe iz nacionalnih granica, kako bi se svjedočila Božja spasiteljska volja preko sveopćeg poslanja Crkve. „Približavanje njegove stogodišnjice neka bude poticaj da se nadvlada ponavljajuće iskušenje koje se skriva iza svake crkvene introvertiranosti, svakog samo-referencijalnog zatvaranja u vlastite sigurne granice, svakog oblika pastoralnog pesimizma, svake sterilne nostalgije za prošlošću, da bi se umjesto toga otvorili radosnoj novosti Evanđelja. Također u ovim našim vremenima, rastrgani od tragedije rata i ugroženi žalosnom željom da se naglase razlike i potiču sukobi, Radosna vijest da u Isusu oproštenje pobjeđuje grijeh, život poražava smrt, a ljubav pobjeđuje strah, neka bude donesena svima s obnovljenim žarom i neka ulije povjerenje i nadu. Upravo s ovim osjećajima, prihvaćajući prijedlog Kongregacije za evangelizaciju naroda, određujem Izvanredni misijski mjesec u listopadu 2019., kako bi se više probudila svijest o missio ad gentes i nastavila s novim poletom misionarska preobrazba života i pastorala. Moći će se na to dobro pripraviti, također kroz misijski mjesec u listopadu iduće godine, kako bi svi vjernici doista imali u srcu navještaj Evanđelja i obraćenje svojih zajednica u misionarskim i evangelizatorskim stvarnostima; kako bi se povećala ljubav za misije, koje ‘su velika ljubav prema Isusu ali, u isto vrijeme, i velika ljubav prema njegovu narodu’“, naveo je Sveti Otac 22. listopada 2017. u svojem pismu kardinalu Filoniju.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)