Rijeka: Mit o Jasenovcu dočekan ovacijama pune dvorane

Vrijeme:2 min, 4 sec
Mit u Jasenovcu u išaranim plakatima pred riječku premijeru

“Dokumenti pokazuju povijesnu prijevaru Titove Jugoslavije – Sajmište u Beogradu se zamagljuje, a stvara se mit o Jasenovcu. Jasenovac je bio radni logor koji je poslužio NDH da tamo zbrinu zarobljenike dok ne odu dalje, u Sajmište u Beograd, ili na rad u Njemačku”

Mit o Jasenovcu u Republici Srpskoj u 21. st.

Pripreme predstavljanja knjige i filma istraživača i publiciste Romana Leljaka u Rijeci nisu išle glatko. Takozvana riječka Radnička fronta išarala je plakate brojkama koje se posljednjih godina predstavljaju kao broj žrtava Jasenovca. Naravno da je upravo ta akcija, nadopunjena brojkom 700 003 izvrstan prilog tezi o mitologizaciji logora koji je prema znanstvenim dokazima bio jedan u nizu sabirnih i radnih logora kakvih je tijekom svjetskog rata bilo na tisuće, a samo nekoliko od njih je, upravo zahvaljujući prvenstveno staljinističkom agitpropu steklo status oružja za masovno uništenje. Među njima i Jasenovac.

Riječku premijera knjige i filma 1. listopada 2018.  organizirali su u Auli Ivana Pavla II u Svetištu Trsatu Društvo Huda Jama Zagreb,  Milan Kurilj iz 1. Hrvatskog Gardijskog Zdruga, UHBDDR Rijeka na čelu s Milom Biondićem,  Matica Hrvatska Rijeka, UHBDDR PGŽ i Hrvatski Domobran. Tražilo se mjesto više u dubkom ispunjenoj dvorani, i publika je dugotrajnim pljeskom pozdravila autora Romana Leljaka i film – Mit o Jasenovcu, nastao kao rezultat istraživanja nekoliko desetaka tisuća dokumenata iz arhiva u Beogradu, Novom Sadu, Berlinu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Zagrebu. Roman Leljak se požalio da mu jedino nisu dozvolili pristup dokumentima u Spomen području Jasenovac.

Kad ideologija totalitarizma zavlada znanošću, kao što se od sredine 20. stoljeća dogodilo u nas, treba mnogo intelektualne hrabrosti i integriteta da se revidiraju mitovi. Svakako valja imati na pameti i epizodu Katynska šuma, i hrvatskog znanstvenika prof. dr. Ljudevita Juraka koji je životom platio istinu – dokazao je da su za pokolj  12000 poljskih časnika 1938. odgovorni Staljinovi, a ne Hitlerovi vojnici. Mnogi su Hrvati platili glavom svoje domoljublje, istinu i vjeru, a o njima svjedoče istraživanja, knjige i filmovi Romana Leljaka.

Hvala palima za istinu, Hrvatsku i vjeru, a hvala i Romanu Leljaku za sve što je učinio i čini na raščišćavanju povijesnih trauma najefikasnijom metodom – predstavljanjem dokumentiranih dokaza.

 

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)