HSS BIH: HDZ 1990 se ulizuje Seferu Haliloviću, zapovjedniku pokolja Hrvata

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Na sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama održanoj 27. rujna na dnevnom redu bila je točka koja se tiče proglašavanja Dana sjećanja na žrtve Uzdola. Dan sjećanja trebao bi se obilježavati 14. rujna kao spomen na sve nevine žrtve ovog strašnog pokolja tzv. Armije BiH nad 29 hrvatskih civila i 12 vojnika HVO-a koji je počinjen pod zapovijedništvom Sefera Halilovića, tada glavnog zapovijednika tzv Armije BiH, a danas koalicijskog partnera HDZ-a 1990., navodi u priopćenju HSS BiH.

Napominju kako bi proglašenjem ovog dana Danom sjećanja isti bi bio neradni dan u općini Prozor-Rama kako bi svi Ramci koji to žele mogli odati pijetet žrtvama Uzdola.

Protiv ovog prijedloga, kažu, bio je HDZ 1990 zajedno sa svojim koalicijskim parterima (SDA), tako da je ZA bilo samo 6 hrvatskih vijećnika iz oporbe dok je čak 21 vijećnik bio PROTIV, uključivo vijećnike HDZ 1990, te prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

-HDZ 1990 ovime nam šalje poruku da im ni do čega hrvatskog nije stalo i da je jedino hrvatsko što u sebi imaju ovo početno H u nazivu stranke. Upravo u Rami, u svom glavnom uporištu, protiv su ovakve inicijative koja bi bila barem satisfakcija svim žrtvama Uzdola i njihovim obiteljima. Ovo je čin otvorenog ulizivanja njihovom koalicijskom partneru Seferu Haliloviću (s njegovim BPS-om HDZ 1990 je u koaliciji u Republici Srpskoj) pod čijim je zapovjedništvom u sklopu akcije „Neretva 93“ počinjen ovaj stravičan pokolj.

Uvažavajući želju da se dodvore sarajevskoj čaršiji koju iskazuju u HDZ 1990, ali smatrajući kako granica čak i za njih ipak mora postojati, Hrvatska seljačka stranka (HSS) poziva prvake HDZ-a 1990 da hrvatskoj javnosti u BiH, kao i svim žiteljima Rame i Uzdola, objasne ovaj svoj užasavajući postupak, koji je još jedna pljuska obiteljima stradalih civila i vojnika koje još uvijek iščekuju izricanje sudskih presuda za spomenuti zločin tzv. Armije BiH.

Također ih pozivamo da ponude uvjerljivije obrazloženje nego što su ponudili kada su demantirali HSS-ove navode kako idu u koaliciju sa BPS-om Sefer Halilović s kojim su danas u koaliciji, priopćeno je iz HSS BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)