Josip Peći: Vinkovačke jeseni osim smotre folklora su i vašar političke taštine.

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

 

Nakon dugog premišljanja, odlučih se napisati ovaj post, ponukan prije svega time da još nisam susreo niti jedan članak u medijima, niti upis na fb-u na ovu temu.

Poznato vam je da sam i strasni Vinkovčanin, koji stjecajem okolnosti, evo već četvrt stoljeća, živim u Osijeku i volim svoje Vinkovce iz Osijeka, možda i više i jače nego da sam u samim Vinkovcima.

Nema nikakve dvojbe da su Vinkovačke jeseni jedna krasna manifestacija u funkciji (o)čuvanja hrvatskih tradicijskih vrijednosti i da kao takve uživaju moje velike simpatije.

No, prilikom same smotre folklora, dakle prilikom mimohoda folklornih skupina, po mome, dolazi do nevjerojatne vrijednosne inverzije, koja ostaje nezapažena i zasjenjena ljepotom viđenog kulturnog blaga, a mene baš to, ta inverzija, strašno negativno impresionira.

Naime, sama pozornica Vinkovačkih jeseni koncipirana je tako da na njoj sjede, smjehulje se, plješću folklornim skupinama oni iz političkog (i crkvenog) vrha, a na drugoj strani, nasuprot pozornice s NJIMA, prostranstvo je namijenjeno puku, plebejcima.

Onako ex cathedra, okrenuti sučelice puku, sjede ONI. Kao da se cijela manifestacija radi samo za NJIH. A folklorne skupine se penju jedna po jedna na pozornicu, gdje zaplešu i zapjevaju pokoju pjesmu, a u njihovoj pozadini sjede ONI, veliki “zaslužnici” ovoga naroda.

Ako ste izabrani od ovog naroda na demokratskim izborima, sjedite u prvim redovima, sjedite na čelu, a ne nasuprot tom istom narodu.

Ovakva pozornica s političarima nije oduvijek “krasila” Vinkovačke jeseni. Pamtim u ovoj državi i takve Vinkovačke jeseni, gdje su političari i crkveni velikodostojnici sjedili među svojim narodom, a ne narodu nasuprot.

Naravno, sve je pitanje dobrog ukusa i znam da sam ušao na klisko polje. Ali, ovo me podsjeća na arhitekturu crkve, gdje je pozornica oltar sa svetištem, sanktuarij, a puk je u navisu, tj. u lađi, sve je odijeljeno jednim zidićem, plutejom…

Pitam se što političari rade u sanktuariju i nije li im mjesto među vjernicima u lađi?

Crkveni obred – SVETA MISA, ipak je nešto drugo.

Ako griješim, ispravite me.

 

Josip Braco Peći/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)