23. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA JAJCA I DOBRETIĆA:Davor Marijan za Dnevnik.ba: Maestral operacija bez presedana u BiH; vraćeni povijesni hrvatski prostori

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

 

Vojno-redarstvena operacija Maestral Hrvatskih snaga kojom su oslobođena okupirana hrvatska područja u BiH, operacija je bez presedana u BiH, mišljenja je Davor Marijan, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu. Marijan je u razgovoru za Dnevnik.ba istaknuo kako su Hrvatske snage razbile 2. krajiški korpus VRS-a i vratila prostore koje Hrvati u BiH povijesno smatraju svojima.

 

Davor Marijan, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu za Dnevnik.ba govori o vojno-redarstvenoj operaciji Maestral, njenom značaju za Hrvate u BiH i otkriva zašto je VRO Maestral ustvari vojna operacija Hrvatskih snaga bez presedana u BiH.

“Operacija Maestral počela je 8. rujna, a okončana je 15. rujna 1995., premda je razmatrana opcija da se nastavi i zauzme Mrkonjić Grad. U početnoj fazi operacije cilj je bio zauzeti prijevoj Mlinište, planinu Vitorog i prisiliti srpske snage na povlačenje s Kupreške visoravni kako bi se postigli povoljni uvjeti za napredovanje prema Šipovu i Jajcu”, podsjetio je Marijan.

Prema njegovim riječima, u napadajnom dijelu operaciji sudjelovale su postrojbe HV-a: 4. i 7. gardijska brigada, 1. hrvatski gardijski zdrug, 126. domobranska pukovnija i 81. gardijska bojna. Iz sastava HVO u napadajnom dijelu sudjelovale su: 1. i 2. gardijska brigada, Specijalna policija MUP-a HR HB-a i 60. gardijska bojna Ludvig Pavlović, dok su kako je rekao,  operaciju osiguravale snage HV-a iz Operativne grupe Jug u aktivnoj obrani na pravcu Bosansko Grahovo – Drvar, a Operativne grupe Zapad na dijelu državne granice na pravcu Srb – Drvar.

Marijan je istaknuo i kako je zapovjednik Hrvatskih snaga u VRO Maestral bio je general pukovnik Ante Gotovina.

“Tijekom operacije na oslobođeni i zauzeti prostor uvedene su snage HVO-a iz zbornih područja Mostar, Tomislavgrad i Vitez. Za potporu su zaduženi 10. topničko-raketni puk HVO-a te 14. i 20. topnički divizijun HV-a”, podsjetio je.

Prema njegovim riječima, u prvoj fazi operacije hrvatske snage su probile srpsku crtu na glamočkom dijelu bojišta i s 11. rujnom oslobodile Kupres, a u drugoj etapi operacije 12.-13. rujna zauzeto je Šipovo i oslobođeno Jajce.

“U završnom dijelu operacije težište napada prebačeno je u jugozapadnu Bosnu i tijekom 13. i 14. rujna razbijena srpska crta i zauzet Drvar”, kazao je.

Podsjetio je i kako je VRO Maestral s obzirom na vrijeme, prostor i učinak, operacija bez presedana tijekom rata u BiH. U njoj su hrvatske snage potpuno razbile 2. krajiški korpus VRS-a i postigle strategijski učinak.

“Oslobođeno je i zauzeto područje površine oko 2500 četvornih kilometara, uključujući tri grada, Drvar, Šipovo i Jajce, i dva važna prijevoja, Oštrelj i Mlinište. Hrvatske snage su imale 55 poginulih, 67 teže i 110 lakše ranjenih vojnika”, rekao je Marijan.

Smatra i kako operaciju kao što je Maestral srpske snage nisu bile u stanju izvesti ni u početnim mjesecima rata 1992. kada su imali najpovoljniji odnos snaga.

“Bošnjačke snage ni bi ni spominjao, premda su iskoristile učinak hrvatskih snaga da bez većih borbi oslobode i zauzmu velik dio zapadne Bosne”, kazao je Marijan.

Tvrdi  i kako su Hrvatske snage spašavale 5. korpus Armije BiH.

“Značajan dio teritorija srpske snage su brzo vratile pa su hrvatske snage spašavale 5. korpus ABiH i ojačanja od potpunog sloma u operaciji Južni potez”, rekao je Marijan.

Marijan smatra kako Hrvati Jajce i Kupres smatraju svojim povijesnim teritorijem.

“Stoga je bilo iznimno značajno da se taj dio Bosne vrati oružjem u čemu je HVO imao značajnu ulogu”, zaključio je Davor Marijan, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest tu Zagrebu.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)