SDA traži da Bošnjak bude glavni tužitelj, a Hrvati ostanu bez dužnosti

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Na natječaj za mjesto glavnog tužitelja u Tužiteljstvu BiH prijavilo se deset kandidata, a među njima je i aktualna vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Gordana Tadić, doznaje Večerrnjak.

Uz to, birat će se i dva zamjenika glavnog tužitelja, ali i glavni tužitelj u Tužiteljstvu Federacije BiH, a za što je također VSTV raspisao natječaj nakon isteka mandata.

Na ranije objavljeni natječaj za izbor glavnog državnog tužitelja prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Dijana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janić i Seid Marušić.

Na poziciju glavnog državnog tužitelja bošnjačke stranke nastoje instalirati bošnjačkog kandidata, a kao glavni adut za to naveli su kako ni na jednoj od triju vodećih pozicija na razini države nema nijednog Bošnjaka.

Ravnomjerna zastupljenost

– Neprihvatljivo je da na čelu triju najistaknutijih dužnosti u pravosuđu nema nijednog pripadnika iz reda bošnjačkog naroda. U BiH postoji dovoljno profesionalaca iz svih naroda, tako da načelu proporcionalne zastupljenosti nije teško udovoljiti ako se to želi – napisali su iz SDA inzistirajući na tome da ovu instituciju predvodi upravo bošnjački tužitelj.

Istodobno, u SDA su posve zaboravili kako na državnoj razini nisu samo tri vodeće pozicije u pravosudnim institucijama, ali i na to da bi u slučaju da se udovolji takvoj želji hrvatski predstavnici bili posve eliminirani dok bi, pak, Bošnjaci dobili još jednu poziciju.

Naime, uz čelna mjesta VSTV-a, gdje je na čelu Milan Tegeltija iz reda srpskog naroda, Suda BiH, gdje je Ranko Debevec koji dolazi iz reda predstavnika manjina, i glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je Hrvatica, treba računati i na poziciju glavnog stegovnog tužitelja. Riječ je o Bošnjakinji Aleni Kurspahić, koja praktički odlučuje o tome rade li svi suci i tužitelji dobro svoj posao i može donijeti odluku o njihovoj suspenziji.

Četiri glavna tužitelja

Tako je, primjerice, glavni stegovni tužitelj VSTV-a donio odluku i o suspenziji čak dvoje od četvero glavnih tužitelja koliko ih je obnašalo tu dužnost na čelu ove institucije. Suspendiran je Goran Salihović, prethodnik Gordane Tadić na mjestu glavnog tužitelja, kao i Milorad Barašin, koji je nedavno preminuo nakon dulje bolesti. Na čelu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine bio je i Marinko Jurčević.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori