Na “sigurnim” listama predsjednici i dopredsjednici stranaka

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

 

Zanimljivom se čini informacija kako će mnoge stranke ovaj put, umjesto velikih stranačkih mitinga, forsirati javne tribine u manjim mjestima te obilazak birača “od kuće do kuće”Još prije nego što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u tiskovinama i javnim glasilima objavilo sve stranačke liste s imenima kandidata za predstojeće izbore, njihova imena bila su dostupna javnosti na internetskoj stranici SIP-a

 

Nema iznenađenja

Teško bi se moglo naći neko veće iznenađenje kada su u pitanju nositelji i raspored kandidata na listama. Vodeće stranke su čelna mjesta u svim izbornim jedinicama povjerile iskusnim te, po njima, dokazanim kadrovima, dok su pozicije na kompenzacijskim listama rezervirane uglavnom za predsjednike i dopredsjednike stranaka. Iznimka je SDA, čiji lider Bakir Izetbegović nije ni na jednoj listi na ovogodišnjim izborima. Što se tiče SDA, u određenoj mjeri iznenađenje je što je utjecajni Šemsudin Mehmedović, koji predvodi snažnu frakciju u toj stranci, tek na trećem mjestu u svojoj izbornoj jedinici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao i loša pozicija aktualnog ministra unutarnjih poslova FBiH Aljoše Čampare na stranačkoj listi za županijski parlament u Sarajevu. S druge strane, na kompenzacijskim listama nema većih iznenađenja, pa onu SDA za državni Parlament iz FBiH predvodi Halid Genjac, a iz RS-a Adil Osmanović, dok Salko Bukvarević ima gotovo siguran kompenzacijski mandat za Parlament FBiH.

Koalicija oko HDZ-a BiH je na prvo mjesto kompenzacijske liste za državni Parlament stavila Borjanu Krišto, dok će onu za federalni Parlament predvoditi čelnik HKDU-a Ivan Musa. Prvi na kompenzacijskoj listi za državni Parlament koalicije oko HDZ-a 1990 je predsjednik te stranke Ilija Cvitanović, a za federalni Parlament koalicijski partner Nikola Raguž.

Na kompenzacijskim listama SBB-a vodeća mjesta zauzimaju Damir Arnaut za državni i Munib Jusufović za federalni Parlament. Na kompenzacijskim listama stranaka iz RS-a također su poznata imena, poput Aleksandre Pandurević, Nenada Stevandića i Branislava Borenovića. Teško je prognozirati rezultate izbora, ali, prema položaju na listama, barem trećina zastupnika u državnom i federalnom Parlamentu ne bi se trebala promijeniti. U međuvremenu, stranke i koalicije biraju slogane i planiraju završnicu predizborne kampanje. Stigle su već i prve optužbe za plagiranje predizbornih poruka i slogana, kao i tvrdnje kako se nekim strankama opstruira organiziranje skupova na određenim lokacijama.

Javne tribine

Zanimljivom se čini informacija kako će mnoge stranke ovaj put, umjesto velikih stranačkih mitinga, forsirati javne tribine u manjim mjestima te obilazak birača “od kuće do kuće”. Cilj je, očito, osigurati što više provjerenih glasača, a onda zadnje dane kampanje usmjeriti na “prazna” područja i još uvijek neodlučno biračko tijelo.

Večernji list

 

vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatskko nebo

Odgovori