IKONA AMERIČKE POLITIKE Umro senator John McCain

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

 

U 82. godini umro je John McCain, ikona američke političke scene, ratni junak, buntovnik Republikanske stranke, senator kojeg su zbog hrabrosti i dubokih moralnih načela poštovali i prijatelji i protivnici.

 

Sin i unuk admirala rođen je u američkoj pomorskoj bazi u Panami. I sam je odabrao vojnu karijeru. Bio je jedan od najpoznatijih američkih ratnih zarobljenika: sin uglednog admirala u zatvoru u Vijetnamu proveo je pet i pol godina nakon što je srušen vojni zrakoplov kojim je upravljao. Odbio je biti razmijenjen prije ostalih zarobljenika. U zatvoru je bio mučen, dvije godine proveo je u samici, fizički se nikada nije potpuno oporavio od tortura.

Nakon umirovljenja zbog zdravstvenih razloga, stupa na nacionalnu političku scenu.

Arizonu je predstavljao u Senatu duže od tri desetljeća. Dva puta je bio u utrci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. No, nije uspio.

2000. godine republikansku je nominaciju osvojio G.W. Bush. Osam godina poslije, McCain je uspio osigurati potporu stranke za predsjedničku nominaciju, ali u Bijelu je kuću ušao demokrat Barack Obama.

Bio je washingtonska institucija, s prijateljima u oba politička tabora na Capitol Hillu. Tvrdoglav i principijelan. Od samog je početka kritizirao aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Posljednji put McCain se, samo nekoliko dana nakon operacije, pojavio u Senatu 2017. Došao je kako bi, suprotno većini republikanaca, glasovao protiv opoziva Obamacarea.

McCaina je nadživjela 106-godišnja majka Roberta. Otac je sedmoro djece. U drugom braku sa suprugom Cindy bio je 38 godina.

Umro je u svom domu u Arizoni samo dan nakon objave njegove obitelji kako je odlučio prestati s tretmanima liječenja tumora na mozgu koji mu je dijagnosticiran prošle godine.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo