PREDSJEDNIŠTVO SDA Krše presudu Ustavnog suda BiH, a optužuju Srbiju da krši Daytonski sporazum i pozivaju na intervenciju OHR

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

 

Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) održana je u Sarajevu u kasnim poslijepodnevnim satima, a na dnevnom redu bila su pitanja vezana za aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te finaliziranje kandidatskih listi za predstojeće Opće izbore 2018., prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Potpredsjednik SDA Safet Softić novinarima je uoči početka sjednice kazao da je Kadrovska komisija SDA ovih dana intenzivno radila, te da će se prijedlog koji je u vezi s formiranjem kandidatskih listi utvrđen naći na sjednici Predsjedništva Stranke.

Predsjedništvo SDA je na sjednici, u okviru razmatranja aktualne političke situacije, donijelo šest zaključaka:

1. Stranka demokratske akcije (SDA) odlučno će se suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine od strane entiteta RS koji je uzurpirao ingerencije državnih institucija potpisivanjem sporazuma sa Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola. Nastavni planovi u bh. entitetu RS se moraju uskladiti sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. ovog zakona.

Potpisivanjem ovog akta, Republika Srbija grubo krši Daytonski mirovni sporazum, na čije se poštivanje obvezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma, narušavajući suverenitet i međunarodno-pravni subjektivitet države BiH.

OHR mora odlučno reagirati i spriječiti otvoreno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

2. SDA pozdravlja usvajanje Zakona o izbornim jedinicama na izvanrednom zasijedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Očekujemo hitno usvajanje ovog zakona i u Domu naroda Parlamenta FBiH, čime će se omogućiti potpuna implementacija izbornih rezultata nakon listopadskih izbora.

Podsjetimo, riječ je o Zakonu kojeg su usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu parlamenta BiH, kojim se krši presuda ustavnog suda BiH.

3. SDA podržava usvajanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata.

4. SDA osuđuje paljenje Crkve Presvete Bogorodice u naselju Čekrčići u Visokom, kao i sve ovakve vandalske napade nad vjerskim objektima diljem BiH. Pozivamo policiju i pravosuđe u oba bh. entiteta da u svim ovakvim napadima reagiraju hitno i odlučno, otkriju počinitelje i adekvatno ih sankcioniraju.

5. SDA poziva sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu da se registruju do previđenog roka 24. srpnja i da glasaju na predstojećim izborima. Naročito važnim smatramo da se registriraju i oni čije je prebivalište na teritoriji entiteta RS i svojim glasovima ojačaju probosanski patriotski blok u Narodnoj skupštini entiteta RS.

6. SDA podržava rad pravosudnih organa BiH , a posebno procesuiranje počinitelja ratnih zločina. Ali, nedopustivo je da se tijekom rada na ovim predmetima pokušava uspostaviti umjetni balans u krivnji za zločine. Balansa nije bilo ni u činjenju zločina, pa ga ne može biti ni u kažnjavanju.

Današnja presuda ratnom rukovodstvu općine Hadžići je neprihvatljiv primjer takve prakse.

Članovi ratnog rukovodstva općine Hadžići koji nisu ni optuženi za ubojstva i silovanja, osuđeni su na isti broj godina zatvora kao i počinitelji ratnih zločina silovanja i ubojstva 250 Bošnjaka iz Hadžića, stoji na kraju priopćenja SDA.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Mišo/Hrvatsko nebo

Odgovori