HERCEG: Kako je moguće da se ilegalni migranti slobodno kreću HNŽ-om i Mostarom?

Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Povodom dešavanja oko migrantske krize, kao premijer HNŽ-a, ističem veliku zabrinutost zbog neobjašnjivog postupanja državnih tijela Bosne i Hercegovine koji su bez ikakvog razumnog pojašnjenja ili pak bez ostavljanja vremena da se adekvatno pripremimo i uključivo u rješavanje problema migrantske krize ugrozili ustavni poredak županije i izazvali zabrinutost kod građana HNŽ-a, poručio je premijer HNŽ-a Nevenko Herceg.

“U potpunosti su neprihvatljive izjave pojedinaca s državne razine, koji navode da je pitanje migracija, azila i izbjeglica na razini države Bosne i Hercegovine, i da se prema tome ne bi trebali ništa pitati kao i da nemamo pravo da budemo uključeni u ovaj proces. Tim istim osobama, postavljam pitanje tko je odgovoran za javni red i sigurnost Županije i zbog čega su onda iz Ministarstva sigurnosti BiH samo nekoliko sati prije dolaska u Izbjeglički centar Salakovac zahtijevali pomoć i asistenciju pripadnika MUP-a HNŽ-a koji su to pomoć i pružili, a pri tome su izrečene vrlo teške i uznemirujuće riječi na račun ravnatelja MUP-a HNŽ-a što je za svaku osudu.

Tko je odgovaran za ljude imigrante koji su bez dokumenata kad im bude potrebna liječnička pomoć i druga slična pomoć od strane tijela koji su u nadležnosti općine i Županije, da li će se te iste osobe liječiti u ustanovama Županije, Grada Mostara i sl.? Kako je moguće da smo putem medija vidjeli da vozači autobusa imaju zaštitnu opremu od zaraznih bolesti kada su prevozili ilegalne migrante u Salakovac, a da se poslije isti migranti slobodno šeću bez ikakvog nadzora bilo kojeg tijela ovom Županijom? Naročito iskazujem nezadovoljstvo da su ilegalni migranti bili tjednima i mjesecima bez ikakvog statusa po parkovima u Sarajevu, a što je za svaku osudu, ali da su po dolasku u IC Salakovac, odmah pokrenuli postupak azila i pri tome su navodno dobili i službeno mjesto boravišta u Mostaru.”, navodi Herceg.

“Imamo saznanja da je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred Službama za strance u Sarajevu ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo blagovremeno registraciju istih stranaca što im je bila i zakonska dužnost, zbog čega su isti iz statusa stranaca koji su iskazali namjeru za azil prešli ponovno u status ilegalnih migranata. Kao premijeru poznato mi je da se u Salakovcu nalazi izbjeglički centar ali za priznate izbjeglice , međutim nitko nas nije obavijestio a niti nam je poznato da je izvršena prenamjena centra i za ilegalne imigrante bez dokumenata i bez statusa.

Kao Premijer HNŽ-a izjavljujem da smo u obvezi poštivati odredbe Konvencije o statusu izbjeglica kao i Zakon o azilu te da svaka priznata izbjeglica koja dobije rješenje od Ministarstva sigurnosti se mora osjećati sigurna području naše Županije, međutim to ne znači da ćemo prihvatiti da greške državnih institucija koje su dovele u pitanje nacionalnu sigurnost BiH zbog migrantske krize ćemo rješavati preko građana HNŽ-a i Grada Mostara. Poštivat ćemo svaku validnu odluku tijela koja odlučuju o ovoj kategoriji osoba ali isto zahtijevamo da i druga strana poštuje nadležnosti Županije, Grada Mostara i općine koje su propisane Ustavom”, poručio je Herceg. “Postavljamo pitanje kako je moguće da stranci bez dokumenata i statusa koji dolaze iz zemalja gdje nije rat se slobodno šeću po HNŽ-u iako Zakon o strancima propisuje da isti moraju biti pod nadzorom.

Kao Premijer HNŽ-a izjavljujem da svaki stranac kojem je Ministarstvo sigurnosti priznalo izbjeglički status ima pravo da boravi u HNŽ-u ali je nedopustivo da ste bez ikakve razmjene kvalitetnih informacija u HNŽ doveli 270 stranih državljana bez dokumenata i od kojih prema našim saznanjima velika većina ne dolazi iz ratnih zemalja, a da pri tome isti broj konstantno varira. Nije nam jasno kako je moguće da se ilegalni migranti smještaju u centar otvorenog tipa i to u naseljenim mjestima te da se isti slobodno kreću ovim područjem a sve više i gradom Mostarom bez ikakvih dokumenata kao i informacija kakav je status tih istih osoba. Veliku podršku pružamo i zahvaljujemo se pripadnicima MUP-a HNŽ-a što su svoj posao prilikom dolaska ilegalnih migranata uradili krajnje profesionalno i što su omogućili da isti dođu sigurno na svoje odredište”, tvrdi premijer HNŽ-a.

“Također zahvaljuje se građanima HNŽ-a što su sačuvali svoje dostojanstvo i pravilno postupili kada su tijelima Županije izrazili svoje nezadovoljstvo te ističem da ćemo poduzeti sve potrebne korake da zaštitimo njihovu sigurnost i sigurnost njihove imovine ali ćemo ujedno zahtijevati i odgovornost osoba koje su nas bez prethodne adekvatne i blagovremene najave i koordinacije doveli u ovakvu situaciju. Ujedno pozivam građane HNŽ-a na razumnost i bez stvaranja dodatnih tenzija jer će Županija pokrenuti postupak zaštite sigurnosti svojih građana a ujedno i zahtijevamo da se utvrdi odgovornost onih institucija kao i osoba koji su odgovorni za migrantsku krizu kao i ugrožavanje institucija Županije. Ujedno pozivam institucije države koje su nadležne za migrante i tražitelje azila da rade na rješavanju problema a ne na stvaranju dodatnih problema prebacujući svoje ogromne propuste na tijela Županije”, navodi Herceg.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori