Opći izbori u BiH će se održati 7. listopada

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve razine vlasti će se održati 7. listopada 2018. godine, objavilo je u danas Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

CIK je na današnjoj sjednici donio tri važne odluke. Pored odluke o raspisivanju izbora, donesena je odluka vezana za broj birača u Središnjem biračkom popisu prema presjeku koji je urađen sinoć, kao i odluka o usvajanju uputa, piše Klix.ba.

“SIP će do 23. kolovoza objaviti sve ovjerene kandidatske liste”, rekla je predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić.

Od danas svi politički subjekti u SIP-u mogu preuzeti potrebne obrasce za prijavu na izborima.

Hadžiabdić je istaknula da 25 izbornih povjerenstva nema odgovarajuće uvjete za rad, ali da rade i obavljaju svoj posao. Ona je dodala da će ovogodišnji izbori iznositi 8,5 milijuna KM.

“Mi smo u posljednje vrijeme radili prečišćene verzije podzakonskih akata i tri su pretrpjela značajnije izmjene. Cilj nam je bio bolja kontrola, transparentnost i ažuriranje središnjeg biračkog popisa”, kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da će se na izborima glasovati plavom olovkom, a da neće biti dozvoljeno prilikom prebrojavanja glasova da se na stolu nalaze plave olovke kako bi se onemogućilo dopisivanje.

Novina je namjenski račun za financiranje kampanje kako bi se izbjeglo da političke stranke koriste svoje transakcijske račune.

“Broj dana koji čekamo poštu sada je povećan pet dana nakon dana izbora”, zaključila je Hadžiabdić.

SIP BiH na današnjoj sjednici raspisalo je predsjedničke i parlamentarne izbore u našoj zemlji.

Stanovnici Bosne i Hercegovine će u listopadu ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za županijske skupštine u bh. entitetu FBiH.

SIP BiH je izbore raspisala u skladu s ustavima i važećim Izbornom zakonom BiH prema kojem je SIP dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Općih izbora. Ovogodišnji izbori će biti osmi opći izbori u BiH od Daytonskog mirovnog sporazuma.

Službena predizborna kampanja počet će 7. rujna odnosno mjesec prije održavanja samih izbora.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)