Erdogan: Turska će nastaviti raditi na spajanju naroda Srbije i BiH

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je u ponedjeljak, nakon razgovora sa šefom srpske države Aleksandrom Vučićem u Ankari, da postoje neki kojima smetaju turske aktivnosti i dobri odnosi sa Srbijom i BiH, prenosi Tanjug.

-Turska će nastaviti nanositi udarac planovima onih koji pokušavaju izazvati krizu i nestabilnost u Turskoj i regiji. Poručujemo im kako je bolje je da te napore ulože u uspostavljenje mira i stabilnosti na Balkanu – poručio je.

Kazao je kako je počašćen što je s predsjednikom Srbije imao mogućnost razgovara o produbljivanju suradnje i sudjelovati na prvom sastanku Visokog vijeća suradnje dvije zemlje.

-Na današnjem sastanku razmatrali smo sve razine naših odnosa, razmijenili mišljenja i razmatrali brojne međunarodne teme. Trgovinska razmjena je prošle godine nadišla jednu milijardu dolara, što je veoma zadovoljavajuće, ali će ove godine preći dvije milijarde, a kasnije na tri, te postavljamo novi cilj od pet milijardi dolara . istaknuo je.

Kazao je da je jedan od ciljeva obostrano poticanje investicija, te da je Turska počašćena što njihovi gospodarstvenici ulažu u razne dijelove Srbije.

Predložio je da srpski i turski investitori poduzmu zajednička ulaganja u trećim zemljama, te naglasio kako će Turska nastaviti dijeliti svoje iskustvo sa Srbijom u oblasti infrastrukturnih projekata.

-Projekt autoputa Beograd-Sarajevo, koji će se ostvariti uz potporu naše zemlje je veoma važan, jer će ojačati odnose u regiji, to je projekt mira i bit će realiziran u najkraćem roku – najavio je Erdogan.

Izjavio je da je potpisan Memorandum o suradnji, što potvrđuje značaj koji Turska pridaje ovom projektu.

-To je bitno za spajanje naroda Srbije i BiH, a ujedno će doprinijeti i sigurnosti građana i putnika. Smetalo to nekima ili ne mi ćemo nastaviti raditi na jačanju mira i stabilnosti na Balkanu. To već ostvarujemo i preko naših organizacija – naglasio je turski predsjednik.

 

M.M./HRSvijet.net/http://hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori