Incidentno na Šešeljevom skupu, pristaše ratnog zločinca napale protuprosvjednike, nekoliko ljudi uhićeno: Ovdje Hrvata nije ni bilo!

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

2:10 

O situaciji u Hrtkovcima oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Država je rekla da neće biti skupova u Hrtkovcima, i nema ih. Dogodio se jedan manji incident, i osoba odgovorna za taj incident će biti privedena pravdi. Sve ostalo protječe mirno – rekao je Vučić u razgovoru za TV Pink.

11:10 

U Jarku se pojavilo i nekoliko protuprosvjednika, među kojima je i manja skupina s transparentom na kojem piše ‘Šešelj ratni zločinac’. U jednom je trenutku došlo i do incidenta u kojem su Šešeljevi pristalice nasrnuli na njih, nakon čega je intervenirala policija i uhitila nekoliko ljudi, piše Jutarnji list.

Kako piše Blic, među ljudima koji su držali transparent je član predsjedništva oporbene stranke LDP Đorđe Žujović, koji je dobio nekoliko udaraca šakom u glavu.

 

11:05 
U ovim trenucima Šešelj je završio obraćanje javnosti u selu Jarak gdje je skupa sa svojom pratnjom zaustavljen od strane policije na putu prema Hrtkovcima.
Pred više stotina njegovih pristaša i drugih znatiželjnika Šešelj je poručio da je riječ o njihovom prosvjedu protiv režima koji im uskraćuje elementarno pravo na prosvjed.
– Koga mi to zastrašujemo i čime? Želim samo da se utvrdi potpuna istina o tome što se događalo u Hrtkovcima. Tamo i danas ima mještovitih brakova, katolika koji se izjašnjavaju kao Srbi, a s Mađarima nikada nije bio problema, rekao je Šešelj koji je ustvrdio da je tijekom suđenja u Haagu ‘razbio’ sva lažna svjedočenja.
– Moje je da dokažem da nitko nije protjeran, a to što su dogovarali Tuđman i Milošević, Tuđman i Ćosić… to treba utvrditi, rekao je.
– Jedina je istina da su Srbi uvijek bili u nepovoljnijem položaju, dodao je.
– Mi smo u Hrtkovcima imali već dva skupa nakon mog povratka iz Haaga i nije bilo nikakvih problema, mi samo želimo osvojiti vlast u mjesnoj zajednici. Zašto bi tamo vladali naprednjaci?, upitao je Šešelj.
– Osim toga, u Hrtkovcima nisu bili Hrvati, nego Albanci katolici koje su komunisti natjerali da budu Hrvati, a ondje se skupljao novac za HDZ koji je tamo vodio uspješnu politiku, rekao je Šešelj kojemu i dalje nije jasno zašto ih nisu pustili u selo.
– Valjda je svima jasno da sa mnom ne bi bilo nikakvih problema, a mogli su poslati deset policajaca da čuvaju crkvu, ovo je blamaža vlasti. Što se tiče odnosa s Hrvatskom, oni ne mogu biti ni postojati sve dok se od okupacije ne oslobodi Republika Srpska Krajina, u svom je stilu poručio osuđenik za ratne zločine kojega su njegovi simpatizeri pozdravili s pljeskom. Dio njih imao je na sebi i uobičajenu ikonografiju s četničkim znakovljem, ali i uniforme s takvim znakovljem.
Nakon što se obratio medijima, Šešelj je otišao i pred policiijski kordon te njihovom zapovjedniku samo kratko rekao da nisu imali namjeru raditi nikakve incidente. Nakon toga se povukao, sjeo u auto koji ga je odvezao prema Beogradu.

10:00 
Šešelj je u pratnji nekolicine radikala nešto prije 10 sati stigao u selo Jarak, nekoliko kilometara od Hrtkovaca. Od Jarka do Hrtkovaca ne može proći nitko osim lokalnog stanovništva uz predočenje osobnih dokumenata. Šešelj kaže da ga na putu do Jarka nitko nije zaustavljao, a najavio je i obraćanje medijima kada stignu i svi ostali njegovi pristalice.
– Velike snage su angažirali da izvode manevre. Mi nismo željeli incidente, već miran prosvjed. Otkad sam se vratio sa službenog puta, dvaput sam bio u Hrtkovcima u zatvorenoj sali, kazao je Šešelj nakon što je izašao iz automobila rekavši da je zabrana mitinga ‘greška režima’.

Šešelja je skupina pristaša radikala dočekala pljeskom, a on ih je pozdravio riječima “gdje ste četnici?”.

 

Slobodna Dalmacija/https://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)