Laslo Torma: Nova je paradigma-Laganje, podmićivanje, ucjenjivanje i zastrašivanje !

0

 

 

Stara je sicilijanska mafijaška tradicija da se željeni ciljevi ne postižu poštenim radom već uglavnom podmićivanjem, ucjenjivanjem i zastrašivanjem ! Što je dovelo do toga da tamo gdje vlada takva tradicija, a to nije samo Sicilija ili Italija, već i sve druge zemlje i dijelovi nekih zemalja gdje zakonodavni, istražni i sudski , sustavi nisu djelotvorni, postoje uglavnom samo dvije vrste građana.

Jedna vrsta građana, koja čini manji dio društva, je ona koja je dio onoga dijela populacije koja podmićivanjem, ucjenjivanjem i zastrašivanjem postiže neke svoje ciljeve, bilo da su oni politički ciljevi, gospodarski ciljevi, osobni ciljevi ili kriminogeni ciljevi u bilo kome obliku.

Druga je vrsta građana, koja čini veliku većinu društva, je populacija koja na bilo koji način (kao zaposlenici, suradnici, izvršioci, simpatizeri ili “šutljivci”) svojim nedjelovanjem omogućava da ona navedena prva vrsta građana ovlada svim društvenim tokovima i resursima.

Čemu ovakav naslov, i čemu o tome govoriti na ovakav način, dodavajući staroj sicilijanskoj tradiciji navadu laganja navedenoj drugoj vrsti građana ?

Pa razlog je veoma jednostavan. Svatko tko ima oči da gleda, uši da sluša i glavu kojom zna misliti, je svjedok da su do još nedavno vladajuća paradigma komunizma i još vladajuća paradigma kapitalizma istrošene i zamijenjene paradigmom laganja, podmićivanja, ucjenjivana i zastrašivanja !

Od kada je svijeta i vijeka, uvijek se lagalo, podmićivalo, ucjenjivalo i zastrašivalo, pa čak i ubijalo, no to se činilo ne iz paradigmatskih razloga, već iz veoma providnih razloga postizanja nekog osobnog cilja ili cilja neke manje grupe ljudi. No laganja, podmićivanja, ucjenjivana i zastrašivanja  kao nešto što je prihvaćena paradigma vladajućih “elita” u svim društvenim sektorima od politike, gospodarstva do kriminala, je postala daleko više od sredstva za postizanje osobnih ciljeva, postao je način “komunikacije” vladajućih “elita” sa javnošću odnosno sa navedenom drugom vrste građana.

 

Hrvatske “elite” nisu u tom pogledu otkrile nište novo, već su po staroj navadi samo prihvatili što su vidjeli ili čuli da se dešava negdje izvan Hrvatske, poglavito u zemljama koje smatraju “uzorima” iz manje ili više opravdanih razloga. Pokušati ću, kao podsjetnik za tezu da je pradigma laganja, podmićivanja, ucjenjivana i zastrašivanja  postala vladajuća u svijetu, pa sukladno tome i u nas, ilustrirati sa nekoliko nadam se mnogima
poznatih primjera:

    1.Takozvane razvijene zemlje zapada laganjem o tome da je njihov društveni  sustav, koji nazivaju svojom demokracijom, jedini ispravan i “mogući”  društveni sustav, kreću u pohode na “oslobađanje i uvođenje demokracije” u  zemlje za čijim resursima imaju nekih političkih ili gospodarskih
interesa. Što je takvo, na osnovu laganja pokrenuto “uvođenje demokracije” donosilo  brojnim zemljama svijeta, je općepoznato,ali medijskim laganjem prikriveno. Sve te zemlje su obično nakon toga postajale kaotične u svim pogledima, uz  mnoštvo žrtava u materijalnom i ljudskom pogledu.

    2.Laganjem o tome i koristeći to laganje kao razlogom za vojne intervencije, da neke zemlje radi raspolaganja sredstvima za masovna uništenja ili radi opasnosti po neke druge zemlje, pretstavljaju opasnost na koju valja krenuti  oružjem, da bi se nakon nekog vremena pokazalo da to nije bila istina, je postala uobičajena praksa onih zemalja, koji smatraju da to mogu sebi dopustiti.

   3.Iz hrvatske svakodnevnice navešću samo jedan, ali veoma karakterističan  primjer, a to je Agrokor. Danas je jasno da se poslovanje Agrokora zasnivalo na lažnim financijskim izvješćima, što je zapravo laganje, a da je cijeli slučaj  Agrokor ispretpleten sustavnim laganjem aktera, koji unisono ponavljaju da ‘nisu znali ništa’ , što je gotovo u svim slučajevima ordinarna alaž.

   4.Što se podmićivanja kao metode funkcioniranja tiče, dovoljno je navesti naš Sabor, gdje su članovi marginalnih stranaka podmićeni ulaskom u Vladu da bi glasovali u korist Vlade.

   5.EU ucjenjuje države članice ukidanjem njihove dostupnosti EU fondovima ako ne izvršavaju bezpogovorno EU direktive, a svaki “zviždač” se
ucjenjuje  gubitkom radnog mjesta ako javno otkrije nepodobštine svojih šefova.

 6.Što se pak zastrašivanja tiče Vlada zastrašuje zastupnika da glasa u korist Vlade, ili u protivnom se pokreće kazneni postupak protiv njega, a
ravnatelji  škola prijete to jest zastrašuju zaposlenike u školama davanjem otkaza, ako javno progovore o nepravilnostima u radu ravnatelja.

7.Privatni poslodavci zastrašuju zaposlenike davanjem otkaza ako se učlane u Sindikate.

8.Mediji često lažnim vijestima zastrašuju javnost u korist određenih stranaka, ili interesnih skupina, što je u poslednje vrijeme bilo najizrazitije u slučaju reforme obrazovanja i u slučaju Istanbulske konvencije. Što se reforme obrazovanja tiče, javnost se zastrašivala lažnom tezom da će u Hrvatskoj “stati život”, ako ne “prođe” Jokićev CKR, što se Istanbulske konvencije tiče lažno se tvrdilo i zastrašivala javnost da svatko tko je protiv rodne ideologije, nije  pristalica zaštite žena i obitelji.

Svatko može i sam da se sjeti brojnih primjera koji potvrđuju tezu o novoj vladajućoj paradigmi laganja, podmićivanja, ucjenjivana i zastrašivanja !, bez obzira gdje živi, i gdje radi ili ne radi. Jer nas lažu mediji, laže nam državna administracija, laže statistika, laže nas politika, bez mita gotovo ništa ne možete završiti nigdje, a svi koji su “iznad” vas ucjenjuju vas i zastrašuju vas koječime, ako se usudite govoriti istinu ili iznijeti nepodobštine u javnost. I zato jedna pouka za kraj:

 

Nemojte vjerovati političarima i bogatima koji ne vjeruju narodu !

 

Laslo Torma /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara