GOLE IH VOZILI NA AUTU, TUKLI, POLIJEVALI ALKOHOLOM: Zapisnik sa saslušanja Dudakovića otkrio jeziva svjedočenja

0

 

U zapisniku s ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću, koji je u posjedu RTRS-a, opisani su događaji u kojima ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila, te detaljno opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške općine i Bošnjacima iz tadašnje Autonome Pokrajine Zapadna Bosna.

”Iako je Sud utvrdio osnov sumnje, to sudiji Darku Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor”, objavila je Radio-televizija Republike Srpske. Kako je prenijela Srna, u najupečatljivijim dijelovima zapisnika, nekadašnji suborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svjedoče, osobno naredio ubojstva srpskih vojnika i civila. “Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa našli su ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su donijeli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja”, navodi se u zapisniku. U istom mjestu, kako se navodi, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripadnicima Petog korpusa, Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen, a u zarobljenika je pucao Ejub Koženjić, zvani Zajko, iz 510. brigade.

U zapisniku su imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima općine Bosanski Petrovac, detaljano su opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu.

“U prijepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmero civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratilaca naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja”, navodi se u zapisniku. Sucu su, navodi Srna, predočena i svjedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću. Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić, koji su potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća.

“Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tijela. Vezali su ih opasačem za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polijevali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekt u Bihaću”, piše u zapisniku.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara