BLJESAK: Operacija koja je označila početak konačnog oslobađanja Hrvatske

Vrijeme:57 sec

 

Vojno-redarstvena operacija Bljesak započela je u 5 sati i 21 minutu 1. svibnja 1995. godine. U nešto manje od 32 sata oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku povezala sa Slavonijom. Sudjelovale su 32 postrojbe Hrvatske vojske i Policije.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 njihova pripadnika, a 162 su ranjena.

Tijekom akcije neprijatelji su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno-redarstvena operacija Bljesak prethodila je operaciji Oluja koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svojem području.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata u suradnji s časopisom Hrvatski vojnik  izradio je prošireni prikaz djelovanja hrvatskih snaga u operaciji temeljen na autentičnim dokumentima i prikupljenom memoarskom gradivu. Namjera je podsjetiti na složenost situacije u kojoj je operacija poduzeta i odvijala se te na opseg djelovanja i angažiranost pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi u cilju njezina uspješnog provodenja i oslobadanja okupiranih hrvatskih područja.

 

 

Hrvatski vojnik/ https://hrvatski-vojnik.hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)