ČITLUK:(FOTO)-Ekološka bomba iz Brotnja prijeti dolini Neretve i Jadranskom moru

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

 

U Dobrom Selu u općini Čitluk za potrebe nekadašnje tvornice glinice u Mostaru napravljena je deponija gdje je odlagan nusprodukt u proizvodnji tzv. crveni mulj.

 

Prekid proizvodnje usljed ratnih događanja i rušenje same tvornice doveli su i do devastacije same deponije. Otuđena je ograda koja se nalazila okolo cijelog područja, a sanacija iako najavljivana nikada nije napravljena, piše portal Brotnjo.info

Bazen od 700 tisuća metara četvornih površine, gdje stoje stotine kubila crvenog mulja, nažalost danas je bez ikakve kontrole. Tvornica za koju je služio više ne postoji, a brigu o njemu više nitko ne vodi.

Iako je planirano da mulj cijelu godinu treba biti pod vodom, on to nažalost nije pa vjetar raznosi čestice crvenoga praha po susjednim mjestima.

Nažalost nije rijetkost da domaće životinje upadnu u otrovnu lužinu!

Što bi se dogodilo kada bi mulj došao u Neretvu?

Sanacija koja se najavljuje godinama nije na vidiku. U svemu je najveći problem novac. Državu Bosnu i Hercegovinu očito ne zanima ono što joj pripada. Da je to kojim slučajem PDV, već bi tu bili mnogobrojni ministri i delegacije. Nažalost, to je samo deponija koja nikomu nije zanimljiva.

Ukoliko bi došlo do istjecanja crvenoga mulja u Neretvu to bi bilo pogubno za biljni i životinjski svijet u rijeci. No ne bi samo nastradalo područje uz samu rijeku, već i cijela Jadranska obala. Tada bi turizam od kojega živi dobar dio stanovništva postao prošlost.

Možda je vrijeme da se ovim problemom netko pozabavi, jer kasnije bi moglo biti kasno. Ako ništa netko iz Hrvatske bi trebao pokrenuti cijelu priču oko sanacije jer ih se itekako tiče.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)