Erdogan u Sarajevo dolazi “blagosloviti” Sebiju Izetbegović i njenu kandidaturu za Predsjedništvo BiH

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Dolazak Erdogana u BiH nema direktne veze s izborima u Turskoj – rekao Branimir Galić, politički tajnik HSS-a u BiH.

“Održavanje Erdoganovog predizbornog skupa koji je najavljen za 20. svibnja neće imati nikakve direktne veze s izborima u Turskoj. Simptomatično je to što će  SDA službeno objaviti ime svog kandidata za člana predsjedništva 26. svibnja, samo 6 dana nakon Erdoganovog mesijanskog pohoda, a po kuloarima su već počele kružiti priče da će Erdogan “blagosloviti” kandidaturu Sebije (Seke) Izetbegović koja bi tako mogla postati prva žena u Predsjedništvu BiH”, kaže Galić u izjavi za Dnevnik.ba

Provokacija europskih lidera

Galić smatra i da Erdogan dolazi provocirati europske lidere koji su mu zabranili održavanje skupova.

“Recep Tayyip dolazi provocirati europske lidere u neposrednoj blizini vanjske granice Europske unije. Kao što je već poznato, Njemačka i Austrija zabranile su unutar svojih granica skupove ovakve prirode pa će, eto, baš Sarajevo i BiH (u kojoj živi cca 10 000 turskih državljana) poslužiti kao odlična alternativa”, kaže on.

Turska geopolitička “biblija”

“Kada se proučavaju turski potezi u zemljama koje su bile dio propale osmanske imperije nužno se pozivati i vraćati na tursku geopolitičku “bibliju” koju je napisao bivši premijer i ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu pod naslovom “Strategijska dubina” u kojoj su kao na dlanu prikazani svi dugoročni politički interesi Turske na području tzv. Zapadnog Balkana. Iz toga se može iščitati jasna turska opredijeljenost da utiče na događanja i politička kretanja na području Zapadnog Balkana, a upravo glavna poluga preko koje se sve to ostvaruje je Bosna i Hercegovina i dinastija Izetbegovića koja gaji vazalski odnos  prema „gospodaru“ Erdoganu”, kaže nam Galić.

Nelagoda kod Srba i Hrvata

Galić smatra i da bi najavljeni skup mogao izazvati nesigurnost i nelagodu bh. Hrvatima i Srbima, te da bi otvaranje AKP-ove podružnice u BiH bio novi čin urušavanja BiH.

“Najavljeni skup također ima za cilj producirati nelagodu i osjećaj nesigurnosti kod Srba i Hrvata u BiH koji na ovakve događaje gledaju kao na čin ugroze vlastite sigurnosti. Ostaje nam za vidjeti hoće li se tijekom ovoga predstojećeg skupa reaktualizirati priča o osnivanju podružnice Erdoganovog AKP-a (Stranka pravde i razvoja) u BiH, a ako se dogodi, to bi mogao biti jedan novi čin urušavanja i raspada Bosne i Hercegovine”, rekao je Branimir Galić za Dnevnik.ba

 

I. Crnjac / Dnevnik.ba/http://dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)