“Debeli glupan” i koalicija SDP-a i HDZ-a u Rijeci

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

Glasilo četnika “Gornjeg Jadrana”, kako su sjeverno hrvatsko Primorje nazivali u Kraljevini Jugoslaviji, poznatije javnosti pod imenom Novi list, objavilo je razgovor Vojkom Obersnelom, “grado”načelnikom (nečega što se prije moglo nazivati gradom) Rijeke, po čakavski “miće niš”. Prikladno je da na čelu “mićeg niš” bude “velo niš”, odnosno Obersnel.

I tako “Debeli Glupan” (“fat lumpkin”, ime ponija Toma Bombadila iz romana “Gospodar prstenova”) za propast te kulturno, demografsko, ekonomsko, gospodarsko i svako drugo razaranje nekoć grada Rijeke krivi, ni manje ni više nego Franju Tuđmana i HDZ. A koga drugog, nego stranku i njezina utemeljitelja koji nikad nisu bili na vlasti u Rijeci niti su mogli utjecati na razvoj i prosperitet Rijeke.

Zanimljivo je što je Obersnela “intervjuirao” Damir Cupać, novinar prvenstveno zadužen za riječki HDZ, inače blizak s trenutnim ministrom Butkovićem (šef HDZ PGŽ-a) te šefom HZZO-a Vukelićem (čelni čovjek riječkog HDZ-a), uz čiju pomoć već dugi niz godina u Novi list plasira “insajderske informacije“ kako bi riječki HDZ ostao u službi riječkog SDP-a.

„Riječ je bila o čisto političkoj odluci (teritorijalni ustroj Rijeke, op. a.) tadašnjeg državnog vodstva, odnosno HDZ-a na čelu s Franjom Tuđmanom, koji su Rijeku ovim činom maksimalno okljaštrili, a u političkom kontekstu razdijelili je u dvije izborne jedinice, pri čemu je sam grad sa svoja 44 četvorna kilometra u jednoj jedinici, a riječka okolica, na taj način praktički otrgnuta od grada, u drugoj izbornoj jedinici. Nemoguće je ne uočiti da je razlog bio posve politički, očito s ciljem slabljenja političkog utjecaja Rijeke i okolice koja tradicionalno naginje lijevoj opciji. Naime, ovakvim cjepkanjem teritorija i neprirodnom granicom izbornih jedinica, i to tako da se ona u kojoj je riječka okolica proteže prema Zagrebu, oslabljena je snaga lijevog biračkog tijela na ovom području“, veli „Veli Joža“ riječke partije.

Hrvatska je vojska dugo bila trn u oku Obersnela i Partije, stoga “Debeli Glupan” kaže: „No, ipak, kada pogledam unazad i razmišljam o tom vremenu, svakako je jedna od najznačajnijih pozitivnih stvari za razvoj grada bilo iseljenje vojske s Trsata i pretvaranje nekad zatvorenog vojnog područja u vrelo života – Sveučilišni kampus.“ Nadajmo se da će, ako bude prilike, ministar Krstičević vratiti vojsku u Rijeku kao što je vraćena u Vukovar.

Prilikom gradnje sveučilišnog kampusa na Trsatu je “netragom nestalo” (kao i za svih velikih projekata u Rijeci) nebrojeno novaca da bi se na kraju dobilo ruglo od zgrade te svojevrsna preslika jugoboljševičkog-soroševskog rasadnika poput Filozofskog fakulteta i političkih „nauka“ u Zagrebu. Ideja „regijona“ je jednako zastupljena u „Reci“ koliko i u Beogradu…

Tom „regijonstvu“ najviše u prilog ide namješteno i ciljano riječko osvajanje titule Europske prijestolnice kulture (EPK). O riječkoj je kulturi sve kazao Frljić i njegov nasljednik Blažević, no osim promičbe „tko nas bre zavadi“ svjetonazora, cilj je ujedno izvući što više novaca za mahom imbecilne ili sulude projekte.

Novi list se, međutim, nije raspisao o tomu kako se i pod kojim uvjetima zapošljavaju mnogobrojni suradnici na projektu EPK. Naime, prema riječima malobrojnih koji su uopće htjeli nešto prozboriti o tomu, prvo pitanje na „razgovoru za posao“ u EPK glasi: „Koje ste političke orijentacije?“ Drugo, pak, pitanje glasi: „Možete li se svrstati u koju manjinu u Hrvatskoj?“ Ovisno o odgovorima na ova dva pitanja, razgovor za posao poprima svoj ishod. Treba li nas to čuditi s obzirom da je odnedavno neformalni voditelj projekta EPK „čovek s mnogo lepim“ imenom i prezimenom Vuk Ćosić?

“Debeli Glupan” na ovu temu kaže: „Titula EPK i realizacija tog projekta za Rijeku je velika prilika, ali i izazov, i radimo punom parom kako bismo tu priliku i iskoristili. U tijeku su opsežne pripreme za tu godinu koja će biti ispunjena brojnim značajnim kulturnim događanjima – koncertima, predstavama, izložbama.“ Za informaciju glede tih „događanja“, osoba zaslužna za fotografiranje broda za prijevoz banana, a kasnije Titove krstarice „Galeb“ je za taj rad i posao dobila 60 000 kuna. I onda kažu da se od kulture ne živi!

Na posljednjem saborskom aktualnom prijepodnevu se ministrica vanjskih poslova pohvalila projektom EPK te njegovoj realizaciji u suradnji s Vojkom Obersnelom. Kako onda netko može kazati da je velika koalicija trenutnog HDZ-a i SDP-a nastala ratifikacijom Istanbulske konvencije, kad traje od samog trenutka Plenkovićevog dolaska na vlast?

Obersnel je naposljetku izrazito nepravedan; ako su već zaista Tuđman i njegov HDZ krivi za onemogućavanje razvoja Rijeke, sadašnji Plenkovićev HDZ to itekako nadoknađuje. Rijeka će, ironično, imati više „koristi“ od HDZ-a koji tamo nikada nije bio na vlasti, nego od Partije koja je tamo na vlasti od ’45.

 

I. Sertić/HrSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)