ANALIZA Svetozare, nema ti od toga ništa!

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

Nije zasad poznato želi li Pudarić svojom apelacijom zagorčati život svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine, koji bi ostali zarobljeni u nefunkcionalnosti političkog sustava BiH, koji ionako podsjeća na kaljužu.

Posljednjih dana članovi Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) raspravljaju o prijedlogu bivšeg potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda i bivšeg predsjednika Glavnog odbora SDP-a BiH, Svetozara Pudarića, da bude kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, iako je sam svjestan činjenice da je to nemoguće jer ima prebivalište i entitetsko državljanstvo Federacije BiH.

Ustavni sud voli samo Hrvate?

U intervjuu za Oslobođenje, Pudarić iznosi svoj cilj – pisani dokaz da je Ustavni sud pristran, te kako diskriminaciju otklanja samo kada Hrvati podnose apelacije. Zbog jasno određenog cilja spreman je ići na Ustavni sud BiH, koji bi kad bi se proglasio nenadležnim „dokazao svoju pristranost“, smatra Pudarić. Međutim, Svetozar zaboravlja na dosadašnju praksu Ustavnoga suda, još od odluke o konstitutivnosti, koje idu na štetu Hrvata i njihov nestanak kao političkog čimbenika.

Pudarić je dobro primjetio da se u članku II/2. Ustava BiH navodi da se „prava i slobode predviđeni u Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolimaizravno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.“Pudarić smatra da su odredbe Izbornoga zakona u suprotnosti s navedenim člankom Ustava BiH, te da Ustavni sud svojom odlukom mora staviti izvan snage odredbe koje su u suprotnosti s Europskom konvencijom, što za sobom povlači i nemogućnost izbora članova Predsjedništva BiH.

Šlaku protiv BiH za 150.000 eura

Nije zasad poznato želi li Pudarić svojom apelacijom zagorčati život svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine, koji bi ostali zarobljeni u nefunkcionalnosti političkog sustava BiH, koji ionako podsjeća na kaljužu. Presudama Europskoga suda u predmetima Sejdić-FinciZornićPilav i Šlaku, Bosna i Hercegovina je kao članica Vijeća Europe obvezana na promjenu ustavnih izbornih odredbi koje diskriminiraju državljane BiH koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda, ali i odredbi koje diskriminiraju konstitutivne narode u entitetima BiH pri izboru za Predsjedništvo BiH. Nije potrebno dodatno obrazlagati navedene presude jer na internetskim stranicama imamo bezbroj osvrta na tu temu, kao i mnogo nevladinih organizacija koje troše novac na širenje svijesti o ovim presudama. Šteta što g. Samir Šlaku po presudi Europskoga suda nije dobio 128.250,72 eura na ime materijalne štete i još 20.000 eura na ime nematerijalne štete. Pitam se je li Šlaku tužio BiH zbog svojih prava i istinske želje za ravnopravnošću Ostalih ili zbog navedene odštete koju je tražio? Prosudite sami.

Ustavni sud BiH već odlučio

Bitno je istaknuti sljedeće, Pudarić smatra da je u presudi Ljubić Ustavni sud ,BiH zašao u ustavnu materiju i istu mjenjao, iako Ustav BiH ne tretira način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, što je i logično – čemu onda smisao Ustava Federacije?! Dakle, sljedeći korak SDP-a BiH, ukoliko prihvati Pudarićevu kandidaturu je apelacija Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ukidanje odredbi Izbornog zakona koji reguliraju izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ustavni sud BiH je svjestan nužnosti izmjena Ustava „međutim, trenutno je nemoguće predvidjeti i obujam ovih izmjena. Stoga, Ustavni sud neće ukinuti navedene odredbe ustava entiteta i Izbornog zakona, odnosno neće naložiti Parlamentarnoj skupštini BiH, Narodnoj skupštini RS i Parlamentu Federacije BiH da izvrše usuglašavanje navedenih odredbi, dok u domaćem pravnom sustavu ne budu usvojene ustavne i zakonodavne mjere kojima se okončava postojeća neusklađenost Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona s Europskom konvencijom koju je utvrdio Europski sud“. (presuda ustavnog suda BiH U-14/12, točka 74 i U-3/17, točka 35)

Kaže Pudarić da nakon presude Ljubić, Ustavni sud BiH mora se očitovati i o drugim diskriminatornim odredbama Izbornog zakona. Vjerujem da Pudarić nije primjetio da je Ustavni sud presudu Ljubić donio 1. prosinca 2016.g., a da se u presudi po predmetuU-3/17od 6. srpnja 2017.g. ponovno očitovao da neće ukinuti diskriminatorne odredbe Izbornog zakona po presudama Sejdić-FinciPilav,Zornić i Šlaku. Dakle punih sedam mjeseci nakon presude u predmetu Ljubić, sud se očitovao, a Pudarić čak osam mjeseci poslije očitovanja suda, uopće ne zna da je sud o tome već odlučio. Je li moguće da bivši potpredsjednik Federacije BiH i bivši predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH nije upoznat s tim? Da ironija bude veća, istog dana Ustavni sud je ukinuo odredbe Izbornog zakona po presudi Ljubić i ponovio stajalište o neukidanju ostalih odredbi – taj sudbonosni 6. srpanj 2017.g. Svetozare, nema ti od toga ništa!

 

Josip Zelenika/Dnevnik.ba/http://dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)