Mate Smogovac: DIVJAK – BAKIĆ I HUP ‘ZA’ STEM REVOLUCIJU, A GOOGLE KAŽE ‘NE’. TKO JE U PRAVU?

1

 

Zanimljiv post pojavio se u Americi. Dva briljantna računalna znanstvenika napravila su istraživanje kojim su preispitala svoje prvobitne algoritme za zapošljavanje putem kojih su odabirali tako da bi najprije izlučivali kandidate s koji su bili „elita“ na znanstvenim sveučilištima.

No istraživanje im je pokazalo nešto posve suprotno.

U velikoj većini hrvatskih medija Bakić-Divjak-HUP STEM revolucija je nedodirljiva sveta datost. Ne samo datost nego i investicijska nužnost prema kojoj se mora prodati/nabaviti barem 100.000 micro:bit pločica pa će onda STEM revolucija uspjeti. Medijska i društveno-mrežna datost kojoj se ne smije suprotstaviti, jer će vam odmah pristojni Bakić, koji se deklarativno bori protiv crvenih i crnih tako da je opčinio javno poznate neutralce – Štromara u Varaždinu i zatim u Vladi RH, pa Miletića u Puli, pa onda i gradonačelnicu Ikić Baniček u Sisku, zalijepiti etiketu „zahrđali vjetrokaz“ i slično, dobro je javnosti pružiti i drugačije poglede.

Poželjno je uvijek pružiti i drugačija razmišljanja, pa čak i rezultate istraživanja od Googla iz 2013. godine, unatoč opasnosti da Bakić i Divjak i njegovim (Google) istraživačima prišiju etiketu „zahrđali vjetrokaz“, jer su možda zaključili suprotno.

Evo kako na STEM vještine gledaju u Google-u prema objavi Washington Posta o istraživanjima koje je Google proveo o vještinama koje su najvažnije za uspjeh svojih zaposlenika. Rezultati Google istraživanja iz 2013. donose opažanje da STEM vještine nisu najvažnije vještine.

Dakle, veliko iznenađenje: najvažnije vještine nisu STEM vještine.

Sergey Brin i Larry Page, oba briljantna računalna znanstvenika, utemeljili su svoju tvrtku na uvjerenju da samo tehnolozi mogu razumjeti tehnologiju. Google je prvobitno postavio svoje algoritme za zapošljavanje kako bi izdvojili studente računalnih znanosti s najvišim ocjenama na elitnim znanstvenim sveučilištima.

Godine 2013. godine Google je odlučio testirati svoju hipotezu za zapošljavanje tako što je razčlanio svaki detalj zapošljavanja, otpuštanja i promocije zaposlenika, prikupljenih od osnivanja tvrtke 1998. godine.

STEM STRUČNOST JE NA POSLJEDNJEM MJESTU I IMA POTPUNO MRTVU, NEVAŽNU FUNKCIJU

Projekt Oxygen šokirao je sve zaključkom. Naime, među osam najvažnijih kvaliteta Googleovih vrhunskih zaposlenika, STEM stručnost dolazi na posljednje mjesto, odnosno ima potpuno mrtvu, nevažnu funkciju.

A sedam vrhunskih karakteristika uspjeha na Googleu su sve tzv. meke vještine. Primjerice dobar trener, dobro komuniciranje i slušanje, sposobnost uvida u druga razmišljanje i poglede (uključujući i različite vrijednosti i točke gledišta drugih ljudi), suosjećajnost s kolegama i podržavanje svojih kolega, sposobnost  kritičkog razmišljanja i spretnost u rješavanju problema, kao i posjedovanje sposobnosti povezivanja složenih ideja.

Istraživači su uočili, možda i pomalo u šali, da te osobine zvuče više kao ono što dobiva student koji kao glavni predmet ima engleski ili kazališni studij nego kao student programer.

Upitali su se je li moguće da su vrhunski zaposlenici Googlea uspjeli ne zbog tehničke izobrazbe, nego upravo suprotno?

I zatim, nakon dovođenja antropologa i etnografa kako bi još dublje zaronili u podatke, tvrtka je proširila svoje prethodne prakse zapošljavanja tako da uključuje studente humanističkih znanosti, umjetnike, pa čak i MBA-e koje su Brun i Page u početku gledali s prijezirom.

Opažanja i zaključci bili su u skladu s nalazima grupe koju su vodili poslodavci – Partnersto za učenje 21-og stoljeća, koji opisuju temeljne vještine za uspjeh radnika kao ‘4Cs’: suradnju, komunikaciju, kritičko razmišljanje i kreativnost. I knjiga Becoming Brilliant koja dodaje tim četirima vještinama dodaje zadovoljstvo  i povjerenje za 6C. I u skladu s radom na vrijednosti diploma liberalne umjetnosti novinara Georgea Andersa iznesene u svojoj knjizi You Can Do Anything te u Forbesovom članku pod naslovom Beskonačna liberalna umjetnost postala je najvrućija ulaznica u svijet tehnologije.

PROŠLA SU VREMENA KADA SE STEM DIZAO U NEBO – TEMELJNE VJEŠTINE SU ŠIROKE VJEŠTINE

U Hrvatskoj je na društvenim mrežama u modi lijepiti STEM na čelo. Lijepe ga i državni tajnici i društveno mrežni podupiratelji „revolucionarnih“ zahvata u obrazovanju.

No naš i njihov omiljeni STEM, koji eto u Hrvatskoj dolazi i u knjižnice, kao plod odlične Bakićeve marketinške kampanje, zauzeo je u Google istraživanju posljednje mjesto s gotovo nevažnom funkcijom.

A na čelu najvažnijih kvaliteta odnosno vrhunskih karakteristika bile su neke druge vještine, biti dobar trener, dobro komuniciranje i slušanje, mogućnost uvida u posve suprotna promišljanja (uključujući i različite vrijednosti i točke gledišta drugih ljudi), suosjećanje i podržavanje svojih kolega, kritičko razmišljanje, spretnost u rješavanju problema i naravno, posjedovanje sposobnosti povezivanja složenih ideja.

Stoga je istraživanje donijelo zaključak kako su prošla vremena kada su kreatori politike poslovanja i čelnici tvrtki priopćavali budućim studentima da je bolje da uopće ne idu na četverogodišnji studij, ako ne budu imali stupanj povezan sa STEM-om, i dodaje da to jednostavno nije točno.

Umjesto toga, zaključuju da treba svoj djeci reći da temeljne vještine, kako je Google zaključio u istraživanju, nisu uske profesionalne vještine, već široke vještine koje se odnose na sposobnost rada s drugima, kritičko razmišljanje i cjeloživotno učenje.

A to je upravo vrsta vještina koje se najbolje grade s širokim obrazovanjem.

http://michiganfuture.org/01/2018/google-finds-stem-skills-arent-the-most-important-skills/

Washington Post je na kraju zaključio da „niti jedan student ne bi smio biti odvraćen da diplomira na području koje voli zbog lažne ideje o tome što mu potrebno (ako ne bi imao stupanj povezan sa STEM-om) kako bi uspio. Široke vještine učenja ključ su za dugoročne, zadovoljavajuće i produktivne karijere, a ono što vam pomaže napredovati u svijetu koji se mijenja nije raketna znanost, pa vjerojatno ni rukovanje s micro:bit pločicom dimenzija 6x6cm.

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/10/09/verbalni-ispadi-i-promicanje-kulture-uvreda-od-strane-savjetnika-kolinde-grabar-kitarovic-na-drustvenim-mrezama/

 

Živeći i proučavajući našu svagdanju društvenu zbilju bez puno mudrosti se može zaključiti da su Bakić, Divjak i Majetić iz HUP-a, zajedno sa pobočnicima Štromarom, Miletićem iz Pule, Ikić Banićek iz Siska, kao i uvaženim dr. Puljkom koji vizionarski „pametno“ smatra da je vjeronauk smetnja STEM-u jer svojim sadržajem zbunjuje djecu, i drugima, vrlo odlučno ‘za’ STEM revoluciju nabavkom i podjelom micro:bit pločica, pa i u knjižnicama, a da je Google istaživanje reklo posve suprotno.

Njima je to od oka čak i ključna reforma obrazovanja i oni su ‘ZA’, a Google je nakon znanstvenog istraživanja rekao ‘NE’, uz zaključak da STEM ima potpuno nevažnu, mrtvu funkciju u sistemu odabira kadrova.

Tko je u pravu?

 

Mate Smogovac/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara