LJUBIĆ I KOMARICA SUGLASNI: Potrebno osigurati izbor legitimnih predstavnika Hrvata

Vrijeme:5 min, 38 sec

 

 

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH prof. dr. Božo Ljubić i članica Odbora zastupnica Ljubica Maksimčuk, prilikom jučerašnje službene posjete Banja Luci, održali su sastanaki s biskupom Banjolučke biskupije dr. Franjom Komaricom u prostorijama biskupskog , javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Biskup dr. Franjo Komarica zahvalio se Vladi Republike Hrvatske na pruženoj financijskoj pomoći koja je donirana za obnovu i izgradnju kuća, kulturno-obrazovnih ustanova, staračkoga doma i crkvenih objekata koji su stradali tijekom rata, kako bi se mogao obnoviti barem dio, radi općeg dobra za sve stanovnike koji žive na području entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Također, biskup je istaknuo da predstavnici Hrvata iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svom političkom djelovanju i zalaganju trebaju voditi više računa i o Hrvatima koji žive na području entiteta Republike Srpske,  jer je prema podacima blagoslova kuća broj Hrvata u entitetu RS pao 5 % od predratnog broja katolika na tom području i smatra da su Hrvati kao narod na tom području Bosne i Hercegovine pred potpunim iskorjenjivanjem.

Predsjednik Odbora Ljubić upoznao je Biskupa da je Odbor kojim on predsjeda na svojoj prvom sjednici u novom sazivu predložio Predsjedništvu Sabora da se  na plenumu Sabora stavi točka dnevnog reda s temom Bosne i Hercegovine, položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu BiH. Također je upoznao Biskupa s raspravama u Bosni i Hercegovini koje se vode povodom presude Ustavnog suda BiH glede neustavnosti Izbornog zakona B i H,  s ciljem da se i Hrvatima omogući izbor legitimnih predstavnika u institucije vlasti entiteta i Države.

Biskup Komarica se složio s dr. Ljubićem da je nužno osigurati putem promjena Izbornog zakona legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama u B i H, a posebice u Predsjedništvu B i H, Domu naroda/Vijeću naroda oba entiteta te Domu naroda PS B i H s ciljem osiguranja i uživanja svih plodova konstitutivnosti hrvatskog naroda bez obzira u kojem dijelu B i H živi i bez obzira da li je negdje većinski ili malobrojniji u odnosu na druge konstitutivne narode, priopćeno je iz Ureda za informiranje Hrvatskog Narodnog Sabora.

Inače, delegacija  Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predsjednik Odbora prof.dr. Božo Ljubić i članica Odbora Ljubica Maksimčuk boravili su u četvrtak, u službenoj posjeti Banja Luci povodom Okruglog stola s temom „Povratak, obnova obiteljskih kuća, infrastrukture i održivi povratak Hrvata u Republiku Srpsku“, koji je organizirao dopredsjednik entiteta Republika Srpska iz reda Hrvatskog naroda Josip Jerković. Tom prilikom Delegacija  se susrela i biskupom Franjom Komaricom

Delegacija Odbora sudjelovala je na zajedničkom radnom sastanku predstavnika Hrvata u Republici Srpskoj i predstavnika udruga izbjeglih i prognanih Hrvata  s teritorija entiteta Republika Srpska koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Na okruglom stolu 27 hrvatskih udruga

Uz predstavnike 27 udruga Hrvata s teritorija Republike Srpske, dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Josipa Jerkovića i ministra za izbjeglice i raseljene osobe Vlade Republike Srpske Davora Čordaš, na sastanku sudjelovali su i uvaženi predstavnici Vladinih tijela Republike Hrvatske, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, te veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini mr.sc. Ivan Del Vechio i generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zlatko Kramarić.

Jerković: Povratak najviše pomažu Čordaševo ministarstvo i Vlada RH

Organizator ovog skupa, dopredsjednik RS-a Josip Jerković, naglasio je da trenutno u povratku Hrvata najviše pomažu nadležno entitetsko ministarstvo po vodstvom ministra Čordaša i Vlada Republike Hrvatske. Također je istaknuo da je zahtjev za povratak u Republiku Srpsku podnijelo oko 5.000 Hrvata te da je neophodno tražiti rješenja za opstanak Hrvata u RS-u, pa i kroz podršku donatora kako bi se obnovilo što više kuća za one koji žele da se vrate.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH dr. Ljubić u svom obraćanju je naglasio da je strateški nacionalni i državni interes opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda i političkog subjekta. Vlast Republike Hrvatske, Hrvatski Sabor i Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića su uspostavili sustavan pristup usmjeren na očuvanje konstitutivnosti Hrvata u B i H, a preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Središnjeg državnog ureda za obnovu ali i putem hrvatskih županija pomaže obnovu stambenih objekata te potrebne infrastrukture za održiv ostanak i povratak u entitet Republika Srpska.

Dr. Ljubić se predstavnicima udruga obratio i u ulozi političkog predstavnika Hrvata u B i H u svjetlu nadolazećih izbora u B i H, naglašavajući da je velika moć u njihovim rukama i rukama njihovih članova, a to je njihov glas koji treba iskoristiti da se izaberu legitimni predstavnici kako za dopredsjednika Republike Srpske tako i za Narodnu skupštinu RS, te posebice u Vijeće naroda i preporučio da se podrška da onima koji imaju najveće šanse za izbor, a to su u prvom redu predstavnici stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru B i H.

Čordaš: Obnovljeno je 5136 obiteljskih kuća prognanih Hrvata

„U posljednjih 10 godina, kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka i katoličkih objekata, vlada RS izdvojila je 17.5 milijuna kn. U tom razdoblju obnovljeno je 5136 obiteljskih kuća prognanih Hrvata – izjavio je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe.

Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je kako je Vlada Republike Hrvatske maksimalno angažirana oko očuvanja jednakopravnosti i poboljšanja životnih uvjeta bosanskohercegovačkih Hrvata. Naglasila je kako su financijska sredstva namijenjena potpori programima i projektima Hrvata u entitetu RS povećana za preko 100% . U razdoblju od 2016.- 2017. ta je potpora iznosila skoro 5 i pol milijuna kuna dok je u razdoblju od 2014. – 2015.-ta potpora iznosila nešto manje od 2 i pol milijuna kuna (2.459.000,00 kn).

Hrvatska obnovila 2.800 kuća

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar je rekao kako je dosad uloženo više od 320 milijuna kn u povratak Hrvata u BiH. „Hrvatska je obnovila 2.800 kuća na prostoru cijele BiH. A osim obnove, financiramo i ostanak, kroz obiteljska gazdinstva – rekao je Mažar ističući da je u prosincu 2017. financirano 17 novih projekata Hrvata u RS-u, u vrijednosti 1.600.000,00 kn.

Predstavnici Udruga naglasili su važnost daljnjeg ulaganja u projekte ubrzane obnove kuća i cjelokupne infrastrukture, rekonstrukciju prilaznih puteva, osiguranje osnovnih uvjeta za život (voda, struja, plin), pružanje pravne pomoći radi povratka imovine i otvaranje radnih mjesta. Također su pohvalili ulogu, rad, zalaganje i djelovanje Vladinih tijela Republike Hrvatske. Također je pohvaljeno zalaganje predstavnika Hrvata u entitetu Republike Srpske, dopredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića i ministra za izbjeglice i raseljene osobe Vlade Republike Srpske Davora Čordaša za pružanje pomoći Hrvatima koji žive na tom području.

Na kraju sastanka, doneseni su zaključci, prema kojima će se u duhu hrvatskog zajedništva i suradnje postupati.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)