BiH je od prosinca postala dio nove rute izbjeglica iz zemalja visokog migracijskog rizika, a istočna Hercegovina postoje težište ovog problema, upozorava direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

 

On navodi da je tijekom cijele 2017. godine bilo evidentno povećanje broja pojedinačnih grupa ilegalnih migranata koji su pokušavali prijeći granicu BiH i na taj način se domoći zemalja EU.

“Taj trend se mijenjao. Od polovice 2017. godine težište je bilo na Bijeljini. Donijeli smo odluku o pojačanoj kontroli teretnih vozila koja dolaze iz Srbije. Do kraja godine evidentirano je 766 osoba koja su državljani zemalja visokog migracionog rizika”, izjavio je Galić za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, ilegalni migranti najviše dolaze iz Srbije na područje Zvornika i Višegrada, a iz Crne Gore u Gacko, Bileću i Trebinje.

“Pritisak na granicu se povećava. Prema sistematizaciji koja je stara 10 godina, nedostaje nam 570 ljudi kako bi smo bili komforni u pokrivanju tako velikog graničnog pojasa. Stalno se moramo “krpiti”, odnosno iz drugih postrojbi raspoređivati ljude i specijalističku opremu”, ukazuje Galić.

On navodi da je Granična policija BiH, zbog povećanja broja izbjeglica, uvela i mjeru odvraćanja od ilegalnog prelaska granice, pa je tako samo u prosincu prošle godine 120 osoba odvraćeno od ilegalnog prelaska granice.

Galić ističe da je u siječnju i veljači u BiH ilegalno ušlo 458 osoba, među kojima je bilo državljana Afganistana, Sirije, Maroka, Alžira, Turske i s područja Kosova.

“Riječ je, uglavnom, o muškarcima između 18 i 35 godina koji putuju u grupama i organizirani su. Migranti koriste pametne telefone, granicu ilegalno prelaze najčešće u blizini prelaza. Organizirani su. Dojavljuju jedni drugima rute”, naveo je Galić.

Kada je riječ o krijumčarenju, prema njegovim riječima, bilo je slučajeva trgovine ljudima iz Turske.

“Oni organizirano, legalno, ulaze u BiH, koriste bezvizni režim sa BiH, a onda ilegalno pokušavaju ući u EU”, pojasnio je Galić.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.