Anton Kukuruzović: Vučića je trebalo s predsjedničine strane bolje prizemljiti, ali nismo svi majstori biti i dobri domaćini i istovremeno gosta staviti u kut.

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović doista nije odradila sve kako bi valjalo ili kako se nama čini da bi valjalo, ali veći dio budućeg posla je upravo na njenim ponajvećim kritičarima, Predsjednica je napravila najvažniji i simbolični korak hrabrosti pa da vidimo kako će oni napraviti korak mudrosti i taktičke i strategijske promišljenosti.

Nema sumnje da je najbolji pomak u svemu, a to je ogromnoj većini promaknulo, a nekima najglasnijima nije ni na kraj pameti, to što je konačno zaobiđen jugoslavenski diskurs gledanja na problem hrvatsko-srpskih odnosa. Javnosti je nametnuto mišljenje kako su za stradanja Hrvata najviše ili isključivo krivi srpski nacionalisti, a samo oni koji promišljaju šire i dublje znadu da je, i po ratnim ciljevima (očuvanje Jugoslavije) i po metodama egzekucija i prikrivanja zločina, agresija na Hrvatsku bila upravo nastavak stradanja Hrvata u poraću 2.svj. rata pri uspostavi jugoslavenske komunističke vlasti.

Ne umanjujući učešće i pojedinačne zločine nekih četničkih elemenata, glavni arhitekti i zapovjednici agresije stradanja i prikrivanja zločina bili su KOS i JNA koji nisu galamili o velikoj Srbiji nego o očuvanju Jugoslavije.

Stoga samo razgovori na platformi dvije nacionalne države mogu uroditi plodom, a nikako kao oni prijašnji na nekim “jugoslavenskim pozitivnim vrijednostima” ili mnogi od pokušaja razgovora na marginama po kojekakvim mondenim ljetovalištima i pod pokroviteljstvom nekih regionalnih i europskih asocijacija.

Svaka čast onima koji su prosvjedovali jer to je, ne samo demokratski nego i potrebno, ali je žalosno da se pri tome koriste metode i alati iz lijevih i Vladi bliskih mainstream medija poticanih iz kruga oko savjetnika predsjednika vlade.

Time mnogi dokazuju svoje kratko pamćenje. Naime, gdje su ti mediji bili svih ovih godina otkada su dostupne snimke masovno prikazivane upravo sada, a ignorirane ili skrivane ranije. Nije li se i bivši predsjednik Srbije i četnički vojvoda Nikolić sastao s predsjednicom KGK, a nitko s ne pita kako tada nije bilo reakcija poput sadašnjih.

Ja ću vam reći zašto – zato što je to bilo organizirano u okviru procesa Brdo-Brijuni, a u to lijevi i mainstream mediji ne smiju dirati.

I naravno, Vučića je trebalo s predsjedničine strane bolje prizemljiti, ali nismo svi majstori biti i dobri domaćini i istovremeno gosta staviti u kut.

 

Anton Kukuruzović/Hrvatsko nebo

Odgovori